Почистване на лаптоп: да се погрижим за монитора

Гласувайте за статията

Почистването на лаптоп трябва да се прави прецизно и от хора, които си разбират от работата.

Почистване на лаптоп. То бива външно и вътрешно, като външното може да се направи от всеки, но вътрешното е по-специфично. За това всеки може да почисти монитора и дори клавиатурата си, но що се отнася до вътрешните компоненти, по-добре се доверете на компютърен специалист по въпроса.

pochistvane-na-laptop-02Мониторът на лаптопа е чувствителен и трябва да се почиства внимателно, както и всеки друг монитор, за да не се нарани и да се стигне до появата на дефекти в работата му. Неправилното почистване може да доведе до неприятни надрасквания и трайна вреда. Необходимо е да използвате само меки материи за почистването на монитора, за да го предпазите. Можете да си направите разтвор за почистване с хладка вода и спирт.

Какво ви е необходимо?

  1. Чиста кърпа от памучна материя /Кърпа от анти-статична материя/Специална кърпа за почистване на техника
  2. Разтвор за почистване
  3. Дистилирана вода
  4. Спирт
  5. Памучен тампон

Стъпка 1

Вземете чиста и мека памучна кърпа, почистващ разтвор или дистилирана вода смесена със спирт и няколко памучни тампона. Кърпите от анти-статична материя или тези предназначени специално за техника са добър вариант. Друг добър вариант е материята, от която се правят кърпичките за почистване очила. Никога не използвайте обикновен парцал хавлиена кърпа или каквото ви попадне у дома, за да не надраскате повърхността на монитора по време на почистването на вашия лаптоп. Чешмяната вода или алкохола не са подходящи, защото могат да увредят екрана и да доведат до повреди върху монитора.

Стъпка 2

Изключете монитора. Така ще можете по-добре да видите всички петна по него и да ги почистите качествено. Освен това не забравяйте В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ да не натискате или да се опитвате да изстържете петната от монитора. Най-много да го надраскате и да започне да дава дефекти.

Стъпка 3

Използвайте приготвената кърпа, за да отстраните събралия се по монитора прах, почистете внимателно рамката. Използвайте това също за отстраняване на петна и пръстови отпечатъци от екрана.

Стъпка 4

Вземете чиста страна на плата и да го потопете в почистващия препарат. Ако не разполагате с такъв, пригответе 50/50 алкохол и воден разтвор чрез разреждане изопропилов алкохол (спирт) с дестилирана вода. Не използвайте абразивни почистващи препарати като амоняк-базирани решения, защото тези видове почистващи препарати могат да доведе до повреда на екрана.

Стъпка 5

Отново намокрете кърпата в приготвения разтвор и внимателно почистете целия монитор. Можете да започнете от горния ляв ъгъл и да продължите надолу, след това към десния долен ъгъл и нагоре, после в средата на монитора.

Стъпка 6

Почистете старателно ъглите на монитора, там се събира голямо количество прах, тъй като не са достъпни за бързото почистване с кърпа. Никога не поливайте от почистващия разтвор директно върху монитора – това си е истинско харакири за него! Почистете краищата с памучен тампон, за да отстраните всичкия прах, който се е събрал.

Стъпка 7

След това още веднъж изплакнете кърпата и минете с нея по монитора, за да премахнете останалите частици от прах, които не сте отстранили до сега.
Ако смятате, че няма да се справите с почистването на лаптоп, потърсете специалист!

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар