Проучете тези основни характеристики, преди да купите своя нов матрак

Проучете тези основни характеристики, преди да купите своя нов матрак
5 (100%) 1 vote

Основният критерий за избор на матрак, разбира се, са личните предпочитания и вкусове. Но трябва да се вземат предвид и други неща – тегло, възраст, както и общото здравословно състояние на човека, който ще спи върху него.

Има и някои главни характеристики на самия матрак, които е добре да се знаят.
Основни характеристики на качествения топ матрак:
Анатомичност – матракът трябва да се приспособява към тялото, а не то към него.

Ортопедичност – това се отнася не само за специалните ортопедични, но изобщо за всички видове матраци. Означава матракът да улеснява потребителя при справянето с неразположения в костно-двигателния апарат, ако са налице; както и да не допуска появата на такива занапред.

Хипоалергенност (ниска степен на провокиране на алергии) – да не предизвиква алергии заради пълнежа си.

Дълготрайност

Оптимален размер –матракът/топ матракът трябва да съответства на размера на леглото – нито да е къс, нито да виси над ръба. По принцип се приема, че би трябвало да е с 20 см. по-дълъг от височината ви. Най-малката широчина на единичен топ-матрак е обикновено 80 см, на двоен – 160 см.

Мекота или твърдост
Твърдите матраци са добри за хора, страдащи от болки в горната част на гърба и остеоартрит – както и за всички, които искат да подобрят осанката на фигурата си в изправена стойка.

Матраците със средна степен на твърдост са най-подходящи при проблеми в средната част на гръбнака (на нивото на гръдния кош).

На хората със заболявания в поясната част на гръбначния стълб се препоръчва да обърнат внимание на меките модели, които осигуряват добра опора за кръста.

По принцип меките модели матраци притежават качеството анатомичност – в по-голяма или по-малка степен се нагаждат към формите на човешкото тяло.

Полиуретановите матраци са едни от най-анатомичните – но трябва да бъдат съставени от различни слоеве специално комбинирани видове дунапрен, тъй като този материал лесно се износва.

Някои модели матраци от пенолатекс предлагат комбинации от 3 до 7 твърди области в зоните на раменете, гръбначния стълб и таза, като по този начин се съчетават качествата анатомичност и ортопедичност – тялото на спящия човек неусетно бива насочено към най-подходящата поза.

Мемори-пяната също отлично комбинира анатомичните и ортопедични качества на матрака – понеже тялото в различните си части упражнява различен натиск върху матрака, материалът сам се нагажда спрямо него и по този начин осигурява идеалната поза за сън.

Най-добрият матрак за двама души е със средна твърдост и независими пружини. Ако единият от спящите се обърне в съня си или стане от леглото – другата половина на матрака остава неподвижна.

Евтини матраци – поговорката “не съм толкова богат, че да купувам евтино”, важи в пълна сила и по отношение на матраците. Матрака е инвестиция във вашия сън и здравето ви – не купувайте най-евтиното!

Потребителят

Пълните хора е по-добре да отдадат предпочитание на твърдите матраци.

Слабите биха могли да се възползват от асортимента по-меки видове матраци – например, с независими пружини, както и с пълнеж от пенолатекс.

Хората със средна фигура могат спокойно да спят на всеки матрак.

Възрастта е също много важна. В напреднала възраст лекарите не препоръчват да се спи на по-твърди матраци, защото това може да доведе до проблеми с гръбначния стълб и кръвообращението.

Естествените материали са екологично чисти и трайни. Но някои от тях понякога са противопоказни за хора, предразположени към алергии – затова в такива случаи трябва да се предпочетат синтетични материали.

Децата

Малко по-сложно е да се избере матрак за дете. За деца в начална училищна възраст и тийнейджъри обикновено се препоръчват твърди безпружинни матраци от синтетична пяна. Детският матрак трябва да бъде здрав – децата непременно ще скачат и играят върху него.

При избора на матрак за много малки деца основният критерий е хигроскопичността. Идеалният вариант може да бъде матрак, дебел 3-7 см, с пълнеж от кокосови влакна (койра).

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар