Учени от Мюнхен с нови кошмарни разкрития за COVID-19

Гласувайте за статията

Това се случва посредством употребата на белтъка невропилин-1

Екип от европейски молекулярни биолози направиха нови кошмарни разкрития за COVID-19.

В резултат на проведените изследвания, са установили, че COVID-19 прониква в клетката на мозъка. Това се случва посредством употребата на белтъка невропилин-1, съобщават световни агенции, цитирани от „Дарик“.

COVID-19

Първите доказателства за това вече са налице

„Получихме първите доказателства , че новият коронавирус може да проникне в мозъка не само чрез рецептора ACE2, но и чрез невропилин-1. Този белтък се изработва от всички нервни клетки на обонятелния епител и по всяка вероятност служи за главна врата за проникване в нервната система“, пишат изследователите.

Екипът на проф. Микаел Симонс от Мюнхенския технологичен институт в сътрудничество с френски колеги разгледал обстойно какви видове клетъчни рецептори могат да взаимодействат с коронавируса. Подобни свойства се оказало че притежават два белтъка – невропилин-1 и невропилин-2.

Те се срещат в големи количества на повърхността на някои видове нервни клетки, в това число и в обонятелните рецептори на носа. Биолозите направили своеобразни „отливки“ на, COVID-19, съдържащи в себе си светещи молекули и с тях заразили клетъчни култури, изработващи невропилин-1, но без да произвеждат белтъка ACE2, който досега се смяташе за главния „проводник“ на SARA-CoV-2 в организма.

Опитите доказали, че вирусът действително прониквал в клетките, използвайки невропилина. Учените успели да преустановят това проникване, като блокирали работата на въпросния белтък, използвайки синтетични антитела, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар