3 мита за диетите, в които всички до момента вярвахме

Гласувайте за статията

Може ли диетата, на която се намирате в момента, да е пълна с лъжи и дезинформация, които ви карат да се опаковате?

Много от нещата, които сте научили за диетата, може да ви попречат да достигнете идеалното си тегло. Днес ще развенчаем някои от диетичните митове:

Източник: Pixabay

Диетичен мит # 1: Диетичната сода ви помага да отслабнете

Повечето диетични газирани напитки са по-нискокалорични от обикновената газирана вода, тъй като не използват обикновена захар. Защо? Изследванията показват, че изкуствените подсладители стимулират вкусовите рецептори, които усещат сладост както в хранопровода, така и в стомаха. Предвиждайки енергията, панкреасът отделя инсулин, важен хормон за натрупване на телесни мазнини. В същото време химикалите се изпращат до центъра за ситост на мозъка, който се обърква дали тялото действително получава калории или не.

Докато тялото ви се „подлъгва“ от заместителя на захарта, вие жадувате за повече храна и ставате податливи на преяждане, за да се чувствате доволни. Резултатът: Чувствате се още по-гладни и по-малко сити, което може да доведе до наддаване на тегло.

Изкуствените подсладители са над 100 пъти по-сладки от естествената трапезна захар. Това е причина за безпокойство, тъй като естествено сладките храни, като плодовете, няма да изглеждат толкова сладки за десенсибилизираното небце.

Изберете по-здравословна алтернатива, като чаша сайдер с лимон или лайм, следващия път, когато посегнете към освежаване.

Диетичен мит # 2: Колкото повече калории изразходвате, толкова повече килограми губите

Може да изглежда странно, но намаляването на твърде много калории от вашата диета може да бъде вредно за талията ви. Тъй като 3500 калории се равняват на около 1 килограм мазнина, ще трябва да изваждате 3500 калории от вашата диета всяка седмица, за да губите 1 килограм седмично.

Спортистите са на много стриктни режими, така че да възстановяват загубеното, но да не наддават на тегло. Това е особено важно във футбола. Треньорът на Меси споделя, че за да поддържа формата си Меси е нужно приемането на много протеини, за да запази мускулите си здрави и да поддържа добър метаболитен обмен. Той е причината отбора на Барса да има страхотни шансове с футболни коефициенти за залагане 2.20 в предстоящата среща с ПСЖ.  Ако искате да последвате примера на Меси ще трябва да намалите 500 калории на ден, за да свалите 1 килограм седмично.

Източник: Pixabay

Проблемът със сериозно ограничаването на диетите обаче е, че те изтласкват тялото ви в „режим на глад“, предотвратявайки изгарянето на нежеланите мазнини. Този механизъм, за който се смята, че се е развил като защита срещу глад, помага на тялото да се възползва максимално от калориите, които получава от храната и напитките, за да продължи да функционира Това води до загуба на мускулна маса. По-малкото мускули означава по-бавна скорост на метаболизма – и в този случай, спряна загуба на тегло.

Диетичен мит # 3: Пастата ви прави дебели

Източник: Pixabay

Проблемът с пастата не е самата паста, а самите порции. Ако ядете твърде много от всичко и не го изгаряте, тялото ви ще го съхранява като мазнина. Така че независимо дали става въпрос за хляб или тестени изделия или ориз, става въпрос за обема и допълнителните калории, а не за самите въглехидрати. Добавете към това тежките сосове и висококалоричните сирена и не е чудно, че пастата има толкова лоша слава.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар