март 19, 2024

Ще успее ли Русия да сключи сделка за Виктор Бут със САЩ?

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/shte-uspee-li-rusiya-da-sklyuchi-sdelka-za-viktor-but-sas-sasht/166694 Kliuki.net
Ще успее ли Русия да сключи сделка за Виктор Бут със САЩ?

Сред клиентите му бил и самият Осама Бин Ладен

Преди броени дни властите в САЩ обявиха, че са готови на всичко, за да си върнат баскетболистката Бритни Грийнър, която несправедливо осъдена в Русия за наркотрафик и Пол Уелан, поръчково осъден на 16 години за шпионаж.

В замяна на освобождаването им Щатите предложиха на Москва да им върнат скандалния оръжеен търговец и офицер от военното разузнаване ГРУ Виктор Бут.

Припомняме, че той излежава 25-годишна присъда зад Океана за трафик на оръжие, заговор за убийства на американски граждани и подкрепа на тероризма.

Ще успее ли Русия да сключи сделка за Виктор Бут със САЩ?

До залавянето му през 2008 г. в продължение на две десетилетия Бут е най-известния оръжеен търговец в световен мащаб. Като такъв той често отскача и до страната ни. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че е призовал Сергей Лавров да пристъпят към реализирането на тази размяна.

Новината, че Щатите са готови да освободят скандалния контрабандист, разнасял и продавал оръжия по света със самолети и подклаждал конфликти в Близкия Изток, Африка и Азия, предизвика истински шок в медиите там.

Откакто през 2011 г. бе произнесена присъдата на Виктор Бут, руските власти са правили множество опити да го разменят за осъдени в Москва американски шпиони. Основен застъпник на сделката е бившият вицепремиер и настоящ шеф в петролната компания „Роснефт“ Игор Сечин, за когото се твърди, че е дясната ръка на Владимир Путин.

По времето на СССР, Виктор Бут и Игор Сечин служили заедно като военни съветници в Африка. Офертата на Русия за размяна на оръжейния търговец е категорично отхвърляна, без значение кой заема през годините поста държавен глава на САЩ. И така до юли тази година, когато настъпва изненадващ обрат.

Адвокатът на Бут твърди, че сделката е опечена и е въпрос на дребни доуточнения.

Веднага, след като той пристигне в Москва, ще бъде помилван със специален указ на президента Владимир Путин.

При все, че ще е свободен, скандалният контрабандист няма да има възможността да обикаля света по „бизнес“ заради целия куп неприключени разследвания срещу него. Ако не напуска родината си „Царя на войната“ ще си живее преспокойно, харчейки натрупаното си богатство.

Източници на спецслужбите разкриват, че част от богатството на Виктор Бут се пази в България. От разкритията им става ясно, че за имането му е поверено на грижите на Руси Русев, а след неговата кончина отговорността по опазването му бива прехвърлена на дясната му ръка Петър Мирчев.

Те твърдят, че става въпрос за десетки милиони, които двамата нашенци чинно инвестирали, чакайки завръщането му. Преобладаващата част от парите са вложени в офшорки. На практика това превръща поемането на контрола върху тях от страна на Виктор Бут в повече от елементарна операция. Стига разбира се сделката между САЩ и Русия да стане факт.

Оказва се, че България е била сред ключовите брънки в създадената от Виктор Бут огромна мрежа за търговия с нелегално оръжия по цял свят.

Сред клиентите му е дори лидерът на „Ал Кайда“ – Осама Бин Ладен.

Покрай транспортния бизнес Бут започва да върти оръжейни сделки и с България. Той посещава многократно страната ни. Както вероятно вече се досещате тукашните му партньори също имат отлични връзки с разузнаването отпреди промените. Мирчев и Русев му били препоръчани още при първото му идване в страната ни.

Припомняме, че преди 1989 г., Русев е шеф на държавната „Кинтекс“ и агент на Военно разузнаване по съвместителство. Покрай работата си натрупва добри контакти в Близкия Изток и Африка.

Петър Мирчев на свой ред пък е кадър на оръжейната индустрия, отговарящ за приемането на поръчките и избора на подходяща стока. Двамата лично придружават Бут през 1996 г. при обиколката му из родните военни заводи. След това присъстват на изпитанията на полигона в село Анево, където биват тествани харесаните от Бут образци.

Източник: Уикенд