март 28, 2024

Ще гледаме ли “Каримански-2” при избора на Рашков за шеф на КПКОНПИ?

https://kliuki.net/skandali/shte-gledame-li-karimanski-2-pri-izbora-na-rashkov-za-shef-na-kpkonpi-3/166341 Kliuki.net
Ще гледаме ли “Каримански-2” при избора на Рашков за шеф на КПКОНПИ?

Не е изключено отново ПГ ГЕРБ да гласуват в синхрон с “Промяната”, да се въздържат знаково или да пратят Рашков за гъби

Повишение или “пенсиониране с почести” е смяната на караула в МВР? Този въпрос измъчва политически анализатори и депутати откакто името на вътрешния министър се завъртя за мястото на Цацаров в комисията за отнемане на противозаконно придобитото имущество. И въпреки, че “злобата на деня” е свързана най-вече с очакваното падане на правителството, битката за КПКОНПИ е не по-малко знакова за бъдещото преразпределение на силите в рамките на 47-ото НС. Най-малкото защото Рашков е голямото неизвестно в уравнението между генералите Румен Радев и Стефан Янев, които се очаква да поемат управлението най-късно до август т.г.

Кулоарната клюка гласи, че чувствата между МВР-шефа и държавния глава са значително охладнели след разграничаването на последния от Кирил Петков. За сметка на което опозиционният лидер Бойко Борисов демонстрирал все по-топли, макар и задкулисни емоции към премиера, споделят приближени до властта.

Ще гледаме ли “Каримански-2” при избора на Рашков за шеф на КПКОНПИ?

Първият знак за сближаване между двамата беше (несъстоялият се) избор на Любомир Каримански от ИТН за шеф на БНБ. След като депутатите на ГЕРБ държаха пламенни пледоарии в негова защита, при гласуването се въздържаха и осуетиха трансфера му в Народната банка. Слухове свързват измятането на Борисов в “12 без 5” с бърз и таен разговор между него и Петков. Какво са си обещавали и кой на кого е извил ръцете остана скрито за публиката, но резултатите са факт.

От дистанцията на времето участници в процесите не изключиха именно Бойко Рашков да е разменната монета и два месеца по-късно Петков да му организира “уволнение чрез повишение”. Като вътрешен министър той е еднакво нежелан както за ГЕРБ, така и за ДПС. Броженията в БСП срещу него също не са стихнали, а Корнелия няма да преглътне факта, че именно той, а не неин човек пое силовото ведомство. Говори се още, че министър-председателят също не го долюбвал, защото Рашков бил по-гъст с Асен Василев и последният кадрувал в МВР. Ако припомним, че Василев и Петков отдавна не мелят брашно, само ще утежним и без това дългия анализ. Най-накрая, към днешна дата КПКОНПИ далеч не е страшилището, в което управляващите планираха да го превърнат, а трусовете във властта биха осуетили трансформирането му в алтернативна прокуратура, както се очакваше. Накратко - ако изобщо бъде избран, Рашков ще оглави една казионна структура и вместо конкурент на главния прокурор Иван Гешев, ще заприлича повече на посланик пред пенсия, трудоустроен по заслуги.

На овакантеното кресло в МВР пък се очаква да седне верен на Кирил Петков министър “от системата”, равно приближен до бившия премиер по оперативна линия. Ако се доверим на прогнозите на Веселина Томова от “Афера” (която рядко бърка), смяната на играчите на полувремето предвещава знаков арест в МС. Не на кого да е, а на най-силната фигура в държавата Асен Василев, за когото вече били събрани няколко ремаркета с доказателства за финансови злоупотреби, търговия с влияние, корупция и дори държавна измяна. Така с негласното съдействие на Бойко Борисов, настоящият шеф на Министерски съвет ще си разчисти пътя в партията и ще изземе скритите лостове за влияние от ръцете на Василев. С когото от управлението ще си тръгне и омразното на цяла България семейство Лорер, което се облажи покрай Финансист номер 1. Изпускането на парата като нищо ще укрепи настоящото правителство и след ключови персонални промени би удължило живота си с подкрепата на “тематични коалиции” и “плаващи мнозинства”, за каквито намекна самият Слави Трифонов при разтурването на коалиционната седянка.

Но да се върнем към сценария за избор на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, който е ключът за реализация на така описаните задкулисни намерения. По закон за него трябва да гласува парламентът, а изборът му става с обикновено мнозинство. Към момента с 99% точност можем да прогнозираме, че срещу кандидатурата му ще гласуват ДПС (34 депутата) и напусналите властта ИТН (25).

Източник: mreja.bg