март 29, 2024

Хотелиерите по родното Черноморие и украинската мафия се облажиха здраво от бежанците у нас

https://kliuki.net/skandali/hotelierite-po-rodnoto-chernomorie-i-ukrainskata-mafiya-se-oblazhiha-zdravo-ot-bezhancite-u-nas/166323 Kliuki.net
Хотелиерите по родното Черноморие и украинската мафия се облажиха здраво от бежанците у нас

Ето какви далавери са въртели

Ако и вие сте от хората, които се питат кой прибра големите пари от украинските бежанци, бихте могли да откриете отговора в следващите редове.

Припомняме, че преди няколко дни, след като украинските бежанци отказаха да бъдат извозени под строй във временните центрове за настаняване, вицепремиерът Калина Константинова ги нахока, че закрилата е право, а не задължение.

Хотелиерите по родното Черноморие и украинската мафия се облажиха здраво от бежанците у нас

Премиерът Кирил Петков пък я подкрепи, заявявайки, че страната ни не може да си позволи да продължи да плаща луксозните им хотели.

Според запознати със задкулисната обстановка с украинските бежанци обаче версията за избухналото масово недоволство сред тях е друга.

Те твърдят, че представители на украинска престъпна организация, съвместно с няколко мастити хотелиери от Южното и Северното ни Черноморие, са отклонили няколко милиона евро от общо 148-те милиона евро отпуснати на България от ЕС за бежанците.

Според твърденията на запознати се е действало по следната схема: още в средата на март няколко хотелиери надписали бройката на бежанците, приети от тях. Тук трябва да отбележим, че имената и данните на мнимите им гости, са били подадени от представители на украинската мафия „Братва“.

Така например в хотел, в който са били настанени 1500 украински бежанци, бройката е била завишена с 20-30% като разбира се тя е била съобразена с капацитета на хотела.

След като хотелиерите подават бройката на настанените при тях бежанци към Министерството на туризма, сумата им бива разплатена, без да бъде извършвана каквато и да било проверка, твърди източник от ДАНС.

Именно поради тази причина някои от големите хотелиери побързаха да декларират преди 24 май, че преобладаващата част от настанените при тях украински бежанци са напуснали страната или са се настанили в частни домове. По този начин са избегнали финалното засичане на бройката на бежанците, които са били реално приютени при тях.

Според въпросния източник от ДАНС става въпрос за надписани поне 100 хиляди нощувки. За тях хотелиерите ще приберат 5 млн. лева с ДДС.

Не е изключено бройката да се окаже двойно или тройно повече.

В службата вече има постъпили жалби от някои от украинските бежанци, че да били принуждавани да подадат имената и ЕГН-та на свои близки, които дори не са припарвали до страната ни. Като отплата бежанците били настанявани безплатно в луксозни хотели на първа линия във Варна, Несебър, Слънчев бряг или Златни пясъци.

До момента България е платила на хотелиерите по Южното и Северното Черноморие над 65 милиона лева. При все, че програмата приключи в края на месец май, те ще приберат още поне 60 милиона лева за нощувките на украинските бежанци през месеца.

Разследването на мнимите нощувки ще засегне и министъра на туризма Христо Проданов, тъй като е нарушил закона. Той е трябвало да заяви контрол на разходите и дейностите по държавната помощ, който е задължително условие по извършването й, но не го е направил.

Не е изключено в следващите седмици прокуратурата да му повдигне обвинение заради това.

Източник: Уикенд