март 29, 2024

Украинската мафия има пръст във вноса на оръжието, открито в Свети Влас

https://kliuki.net/skandali/ukrainskata-mafiya-ima-prast-vav-vnosa-na-orazhieto-otkrito-v-sveti-vlas/166667 Kliuki.net
Украинската мафия има пръст във вноса на оръжието, открито в Свети Влас

До неотдавна Миша обитавал под наем просторна къща в курортния комплекс

Свети Влас Вероятно си спомняте спецакцията на МВР преди няколко дни, при която зрелищно бяха арестувани Щерион Джамбазов и зет му Никола Батилов в Свети Влас.

Оказва се, че оръжейният арсенал, който бе открит в къщата на Джамбазов, най-вероятно е купен от избягали от родината си украинци заради войната и установили се на Южното Черноморие.

При ареста им бяха открити и 23 кг. марихуана, приготвена за продажба на едро.

Според първоначалната версия на криминалистите, оръжията са били изнесени нелегално от български военни заводи. Тя обаче не е била потвърдена, разкрива важен човек от МВР.

От думите му става ясно, че разследващите се натъкнали на данни, че гранатометите, автоматите и пистолетите са продадени на Щерион от представител на украинската организирана престъпност на име Миша.

Украинската мафия има пръст във вноса на оръжието, открито в Свети Влас

До неотдавна той обитавал под наем просторна къща в курортния комплекс Свети Влас.

След арестите на Щерион Джамбазов и на зет му Никола Батилов, украинският гангстер потънал в вдън земя и все още се издирва.

Предполага се, че част от оръжията са били използвани във войната в Украйна, след което са били изнесени от дезертирали към България войници.

Щерион и Никола, които бяха закопчани с дрога и оръжия като за цяла рота все още на са продумали и дума. Те категорично отричат гранатометите да са техни, но ДНК експертизите говорят друго.

Чрез тях те бяха уличени, че са докосвали дрогата и оръжията.

При все, че 48-годишният Щерион Джамбазов често пъти е бил засичан със знакови мутри от свитата на Митьо Очите, до момента той не е бил съден за криминални престъпления.

Мълвата по Южното Черноморие носи, че е ненадминат майстор по самоделни бомби и огнестрелни оръжия. Често пъти до услугите му прибягвали гангстери и бракониери.

Това навежда криминалистите на мисълта, че Щерион е купил гранатометите и калашниците от украинците, за да ги препродаде с огромна печалба. Има вероятност той само да е укривал оръжейния арсенал, който е влязъл нелегално от Украйна за нуждите на подземен морски бос.

Не е изключено откритите 23 кг. марихуана да са били част от сделката с оръжията. Бургаски криминалист разкрива, че е честа практика мафиотските структури да се разплащат в натура помежду си.

Припомняме, че само преди месец европейският полицейски орган „Европол“ обяви, че разполага с данни за организирана контрабанда на оръжие от Украйна към Европа.

Те разкриват, че доста лица са се опитали да напуснат воюващата страна с голям брой огнестрелни оръжия.

„Държавите членки на Европейския съюз и оперативните партньори съобщават за престъпни мрежи, действащи в региона, които контрабандират или планират да контрабандират значителни количества огнестрелни оръжия и боеприпаси, в това число и бойни оръжия“, се казва в писмо на „Европол“ до Съвета на ЕС, посветено на последиците от войната в Украйна и терористичните заплахи.

В документа е посочено още, че преобладаващата част от оръжията, използвани във войната се контрабандират чрез организираните от благотворителни фондации таксиметрови превози на търсещите убежище украинци.

Припомняме, че след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари т.г., в страната ни влязоха повече от 200 хиляди украинци. Голяма част от тях се възползвали от организираните от доброволци превози с автобуси.

Разследващ полицай от Бургас разкрива, че според оперативната информация, с която разполагат ДАНС, представители на украинската престъпност са задължавали жени да пренасят бойно огнестрелно оръжие към България. В замяна на това те били уреждани с безплатен престой в 4-звездни хотели на Свети Влас и Слънчев бряг.

Той разкрива още, че в немалко случаи украинските мъже, които бягат от войната, плащат по 10 хиляди долара на граничарите, за да ги пуснат. За да обезпечат бягството си те пренасят нелегално бойни оръжия от войната.

Преди 2 месеца депутатът от ГЕРБ Любен Дилов алармира, че полицията игнорира множество сигнали за появата на украинска престъпна организация „Братва“ по родното Черноморие. „Трябва да се започне много сериозна превенция. В момента нашите сведения от улицата са, че от „Братва“ тормозят своите, занимават се с тях, рекетират ги уж за да ги пазят, търгуват с оръжия и с наркотици“, предупреди тогава той.

Източник: Уикенд