март 28, 2024

Спорът между Петричкия Ескобар и Васил Маникатов става все по-ожесточен

https://kliuki.net/skandali/sporat-mezhdu-petrichkiya-eskobar-i-vasil-manikatov-stava-vse-po-ozhestochen/166385 Kliuki.net
Спорът между Петричкия Ескобар и Васил Маникатов става все по-ожесточен

Вкараха и мръсни номера в арсенала

Огнян Атанасов е прочут наркотрафикант от Югозапада, по-известен като Петричкия Ескобар.

Причина за този му прякор е спецификата на криминалния му занаят да се разминава без последствия за извършеното от него.

Колоритният гангстер от петричкото село Тополница бе арестуван от благоевградски полицаи преди седмица. Той бива закопчан, след като при рутинна проверка името му светва като „издирвано лице на основание европейска заповед за арест“.

Само няколко дни след това благоевградският Окръжен съд освобождава Атанасов, игнорирайки искането на прокуратурата за задържане под стража.

Съдиите, които разпоредили освобождаването на Петричкия Ескобар твърдят, че бил издирван със стара европейска заповед за арест в Гърция. В този ред на мисли те отбелязват, че е невъзможно да бъде предаден на тамошните власти, след като вече изтърпял наказанието си за трафик на хероин в затвора на Халкидическия полуостров „Касандра“.

Спорът между Петричкия Ескобар и Васил Маникатов става все по-ожесточен

Именно в Гърция Огнян Атанасов бива уличен за пръв път като трафикант на дрога. Това се случва през 1996 г., когато заедно със своя партньор Васил Маникатов продават дрога на офицер под прикритие. Клиентът им се оказал от службите за сигурност в Гърция. Така Петричкия Ескобар получава 18 години затвор заради опита да продаде амфетамин и хероин.

Две години по-късно обаче той успява да избяга от затвора и се прибира обратно в България, където се сдобива с условна присъда за същото това престъпление.

След влизането на страната ни в ЕС през 2007 г., гръцките власти настояват три пъти Атанасов да бъде екстрадиран, за да доизлежи присъдата си.

С мотива, че човек не може да бъде съден двукратно за едно и също престъпление обаче родните магистрати отказват предаването на Петричкия Ескобар на Гърция.

Запознати припомнят, че преди 22 години Огнян Атанасов и неговият ортак Васил Маникатов били задържани с огромно количество дрога. Така Маникатов се сдобил с присъда и изкарал десет години зад решетките.

Ченгетата твърдят, че само през последните десет години наркокартелът от Петрич е изнесъл повече от 200 кг. хероин и трикратно повече амфетамин за южната ни съседка.

В крайна сметка Гърция изкара оперативни данни от техните служби, доказващи, че Огнян Атанасов е трафикант номер едно не само на хероин, а и на амфетамин към страната им. Така южната ни съседка успя да принуди нашата страна да предаде Петричкия Ескобар и през януари 2019 той бе екстрадиран и осъден на доживотен затвор по две от делата за трафик на хероин. В крайна сметка обаче той изкара в пандиза там едва година и половина.

През есента на 2000 г., Атанасов бива прехвърлен тихомълком в България, където да излежи присъдата си. Според мълвата тази екстра е струвала на трафиканта 1 млн. евро рушвет, даден на служител от Министерството на правосъдието в Гърция. Именно той му издействал връщането в България.

У нас Атанасов изкарал фалшиви документи, че страда от аневризъм в малкия мозък, твърди източник от ъндърграунда. След като бива върнат в България, той бива въдворен в Софийския затвор. Излиза от там обаче на 23 декември 2000 г. Като мотив за пускането му се посочва, че в затворническата болница не могат да го лекуват.

От тогава до този момент Атанасов се е явявал два пъти на ТЕЛК комисия.

На всяко тримесечие пък ГДИН удължава прекъсването на изпълнението на наказанието „доживотна присъда“.

Точно това странно благоразположение на властите у нас предизвиква Гърция отново да настоява за екстрадиция на осъдения трафикант на дрога.

През последните няколко години Петричкия Ескобар води война за гангстерско надмощие с дългогодишния си ортак Васил Маникатов, който излежа 20 години в затвора и през лятото на 2020 година излезе предсрочно.

Запознати твърдят, че с излизането на Маникатов от пандиза стартирали проблемите на Петричкия Ескобар с властите в Гърция.

Това породило съмнения, че Маникатов топи бившия си партньор пред гръцките служби за сигурност.

Войната помежду им започнала през 2008 г., след като бандата за отвличане „Наглите“ похити Маникатов, докато той излежаваше уж присъда в пандиза в Казичене. Тогава съпругата му бе принудена да плати откуп в размер на половин милион лева.

Запознати твърдят, че отвличането му било поръчано именно от Петричкия Ескобар, който имал съмнения, че ортакът му разработва нов канал за доставка на наркотични вещества към южната ни съседка, заедно с братовчед си и сина си.

Наложило се Атанасов да замрази дейността си за няколко месеца, тъй като имал опасения, че каналът му за трафик на дрога ще бъде ударен от ченгетата.

Така голяма част от хората му се преместили при Маникатов, който инвестирал сериозни суми в няколко оранжерии за марихуана, разположени в Петрич и околностите.

На свой ред на Петричкия Ескобар му се наложило да развие официален бизнес за дървен материал. Той го изнася за мебелни фабрики в южната ни съседка. Според запознати от ъндърграунда до неотдавна той вкарвал хероин и амфетамини в Гърция именно чрез легалния си бизнес с износ на дървен материал.

Източник: Уикенд