април 26, 2024

Панацея ли е алкохолът? Хората масово се запасяват с концентрат и пийват по едно малко за „повдигане на имунитета“

https://kliuki.net/kliuki/panaceya-li-e-alkoholat-horata-masovo-se-zapasyavat-s-koncentrat-i-piyvat-po-edno-malko-za-povdigane-na-imuniteta/159591 Kliuki.net
Панацея ли е алкохолът? Хората масово се запасяват с концентрат и пийват по едно малко за „повдигане на имунитета“

Храните, дезинфектантите и лекарствата не са единствените стоки, които хората масово купуват в последните дни след обявяването на извънредно положение у нас.

Търговци алармират, че драстично се е увеличило и търсенето на високоалкохолни напитки като водка, уиски и ракия. Рафтовете на много магазини вече са празни, а зареждането не успява да насмогне на търсенето. Срещу новата коварна болест „коронавирус“ една от препоръките е стриктна дезинфекция с препарати, съдържащи поне 60% алкохолна основа. Напитките, които се продават в магазините, не са толкова силни обаче, но се оказват ефективни за друга важна мярка срещу заразяването с Covid 19 – засилването на имунитета. Панацея ли е алкохолът? Хората масово се запасяват с концентрат и пийват по едно малко за „повдигане на имунитета“Според твърдения на учените от БАН, публикувани в края на 2019 г., ракията има полезни за здравето свойства. Тя влияе добре на метаболизма, тъй като съставките й ускоряват храносмилането, стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки. Понеже спиртът унищожава някои вируси, от векове българите го използват при простуда и за дезинфекция. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в "Референдум" по БНТ, че „малко количество алкохол е полезен за имунната система и даже е доказано, че има антивирусно действие“. Той обаче предупреди, че злоупотребата с алкохол е опасна. При махмурлук два дни човек е с намален имунитет, заяви професорът, цитиран от bnt.bg. Под малко количество учените обикновено разбират до 50 мл концентрат или чаша вино.