март 28, 2024

Окончателно: Ето какво ще се случи с минималната пенсия

https://kliuki.net/kliuki/okonchatelno-eto-kakvo-shte-se-sluchi-s-minimalnata-pensiya/161924 Kliuki.net
Окончателно: Ето какво ще се случи с минималната пенсия
Днес депутатите взеха окончателно решение за минималната пенсия
[caption id="attachment_174078" align="alignnone" width="300"]Ето какво ще се случи с минималната пенсия Ето какво ще се случи с минималната пенсия[/caption] Днес депутатите взеха окончателно решение за размера на минималната пенсия. При гласуването на бюджета те решиха и какъв ще бъде минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица през 2021 г., съобщава БЛИЦ, позовавайки се на „Фокус“. Минималната сума, върху която самоосигуряващите се лица могат да се осигуряват е в размер на 650 лева.
Народните представители взеха това решение при приемането на текстове на второ четене от бюджета на ДОО за 2021 г.
Те решиха минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители през следващата година да бъде в размер на 420 лева, а максималният осигурителния доход - 3000 лв.
Това бяха и първоначалните предложенията на Министерски съвет. Днес те бяха приети в пленарната зала.
Между двете четения постъпи предложение от страна на БСП. От партията предложиха минималният осигурителен доход да бъде 720 лева, а максималният - 3900 лв. Но това предложение не беше прието.
Днес бе взето и окончателно решение за минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Тя ще бъде в размер на 300 лева, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на „Фокус“.
„Воля“ отправиха предложение между двете четения. Депутатите от партията на Марешки настояваха размерът на минималната пенсия да бъде 350 лв. Но това предложение беше категорично отхвърлено.