март 28, 2024

Обръчът около Поли Дебелия се затяга

https://kliuki.net/kliuki/obrachat-okolo-poli-debeliya-se-zatyaga/167031 Kliuki.net
Обръчът около Поли Дебелия се затяга

Предстои да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден за измами в особено големи размери
Зрелищно арестуваният на яхтата си в Поморие при спецакция на бургаските антимафиоти в началото на седмицата 53-годишен Полихрон Луков, е съумял да измами с милиони евро десетки австрийци, германци и унгарци като се е представял за посланик на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис.
Това става ясно от разкритията, направени от представител на бургаската прокуратура дни след задържането на професионалния мошеник.

Чевръстият поморийски измамник е известен в града с прозвището Поли Дебелия, както и с демонстрирания от него луксозен начин на живот. 53-годишният мъж притежава няколко имота в Поморие, малка яхта и шофира рядък ретро модел на „Ролс Ройс“ на стойност почти 200 000 лв.

Жителите на Поморие издават, че цялото богатство на Полихрон е натрупано от измами. В разнородните му престъпни схеми били забъркани и няколко мастити адвокати от Бургас.
Акцията по задържането на Поли Дебелия е по искане на австрийските власти, след като на 22 юли т.г. прокуратурата в град Велс издава европейска заповед за арест на българина. Полихрон е обявен за международно издирване заради издаване на фалшиви дипломатически паспорти, шофьорски книжки и неистински испански и кубински документи за самоличност.

Според австрийската прокуратура, Полихрон е съумял да измами над 10 човека, измъквайки им общо 334 000 евро, като им е издал дипломатически паспорти и неистински документи от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. Жертвите на Поли Дебелия обаче са много повече. Неофициални коментари по случая сочат, че измамите му са в размер на над 3 млн. евро само за последната година и половина.

Поморийският последовател на героят на Тодор Колев от култовата комедия „Опасен чар“ се е представял с поне три различни самоличности през последните няколко години. Дълго време помориецът се подвизавал из Европа и света като посланик на Антигуа и Барбуда, приемайки името Паоло Лукезе. В качеството си на мним посланик на карибската островна държава Поли Дебелия опитал да завлече българския офис на гръцката банка „Емпорики“ преди няколко години като представил фалшиви съдебни решения от Барбуда за спечелени търговски дела.

Измамата за над 10 милиона евро обаче не минала, а Полихрон се покрил за дълго време някъде из Карибите.
През 2019 г. Поли Дебелия вече приел друга самоличност и националност – Пол Леон Луке, гражданин и посланик на малкия карибски остров Сейнт Китс и Невис, открит от Христофор Колумб през 1493 г. Започнал да урежда дипломатически паспорти и шофьорски книжки на заможни австрийци и унгарци и да ги убеждава да инвестират средствата си в покупка на имоти и апетитни бизнеси на остров Сейнт Китс и Невил.

Разследващи разкриват, че измамите му са били професионални и в тях са замесени адвокати и майстори на фалшиви документи. Предполага се, че паспортите, шофьорските книжки и другите неистински документи са издавани в Пловдив. Твърди се, че Полихрон уреждал и българи с фалшиви шофьорски книжки от Швейцария, които се печатали в Пловдив. Припомняме, че фалшива шофьорска книжка от Швейцария беше открита и у бившия футболист Георги Семерджиев, който пиян и дрогиран уби две млади жени на 6 юли т.г. в София.

Жители на Поморие описват Поли Дебелия като факир в областта на фалшивите документи и допълват, че измамите му минават навсякъде по света. През последните години той се занимавал и с уреждането на капитанско свидетелство за управление на яхти, като прибираше между 3 000 и 5 000 лева.

Според думите им, преди около 20 г. Полихрон бил осъден на 5 г. затвор за измама в особено големи размери, но излязъл предсрочно от затвора, а впоследствие бил реабилитиран.
Поморийци разказват, че Поли Дебелия владее перфектно испански и френски език, а това улеснявало превъплъщенията му в посланик на малки островни държави от Карибския басейн.

Миналата пролет той съумял да продаде на трима различни чужденци несъществуваща плантация за захарна тръстика в Сейнт Китс и Невис.
Убеждавал ги, че плантацията е собственост на нидерландски бизнесмен, който починал, а синът му искал да се върне в Европа и продавал бизнеса. Завлякъл поне трима с по над 500 000 евро, разкриват още поморийци.

Според думите им, Поли Дебелия се ползвал с подкрепата на влиятелен магистрат от Бургас, а мастити адвокати също участвали в измамите му.
Когато преди дни въоръжени полицаи щурмували яхтата на Поли Дебелия на пристанището в Поморие, за да го арестуват, измамникът отново размахал фалшивия си дипломатически паспорт и даже заплашиш ченгетата, че ще бъдат уволнени и съдени, тъй като нападат дипломатическо лице.

Роден антимафиот разкрива, че Полихрон говорил на испански и настоявал, че се казва Пол Леон Луке. Поискал да му бъде осигурен преводач от испански или френски, тъй като не знаел български език.
При задържането му ченгетата открили огромна сума пари в яхтата му, както и огромен набор от документи и пълномощни, част от които навярно са фалшиви.

В претърсването и изземването на документи са участвали и представители на австрийската полиция. Открити са и множество печати, както и няколко регистрационни табели от Швейцария и Австрия.
Полихрон Луков е въдворен за постоянно в ареста и предстои да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден за измами в особено големи размери и фалшифициране на официални документи.
Източник: Уикенд