април 19, 2024

Кирил Петков възпрепятства разследването на тежкия железопътен инцидент в с. Орешец

https://kliuki.net/skandali/kiril-petkov-vazprepyatstva-razsledvaneto-na-tezhkiya-zhelezopaten-incident-v-s-oreshec/166374 Kliuki.net
Кирил Петков възпрепятства разследването на тежкия железопътен инцидент в с. Орешец

Борислав Сарафов разкри, че скоростомерната лента е прибрана от некомпетентен орган

Скандалите около премиера Кирил Петков през последните дни не само, че не стихват, а стават все повече и повече.

Шефът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо за незаконната намеса на Кирил Петков.

Оказва се, че работата на екипа на НСлС по разследването на железопътния инцидент, който се случи край видинското село Орешец преди дни, е сериозно затруднена.

Чиновници от Националния борд за разследване на произшествия по въздушния, водния и железопътния транспорт към МС са иззели функциите на следователите.

Кирил Петков възпрепятства разследването на тежкия железопътен инцидент в с. Орешец

Това става ясно от писмото на зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, изпратено до Кирил Петков, който е принципал на гореспоменатия борд.

Припомняме, че преди седмица (7 юни) локомотивът на бързия влак Видин-София удари камион на неохраняем прелез.

В резултат на сблъсъка двамата машинисти, както и шофьорът на камиона изгубиха живота си на място.

Съгласно законовите разпоредби разследването на такъв тежък железопътен инцидент (както и морски или пък с въздушен транспорт) е от изключителната компетенция на НСлС.

Единствено следователите могат да съберат доказателства, годни по НПК и имат специален режим за запазването, съхранението и достъпа до тях.

Въпросният Национален борд притежава само правото да прави анализ на причините, поради които са се случили тежките инциденти, както и да формулира препоръки, които в бъдеще биха предотвратили такива. В сътрудничество с органите на следствието и изричното им разрешение могат да получат достъп до вече събраните доказателства, съгласно евродиректива от 2004 г., касаеща безопасността на железопътния транспорт.

Казано с други думи задачата на този борд е само и единствено аналитична. Той трябва да изготви доклад за причините за инцидента, който пък да бъде изпратен за сведение на останалите държавни органи.

В конкретния случай обаче зам.-началникът на борда Бойчо Скробански е възпрепятствал действията на следователите, пристигнали на мястото на произшествието край гара Орешец, за да съберат доказателства.

Скробански прибрал т.нар. скоростомерна лента на локомотива, която е като черната кутия на самолета.

В писмото си Сарафов посочва категорично, че подобно поведение може да компрометира разследването, тъй като некомпетентен орган е извършил следствено действие. Освен това подобно действие може да е престъпление против правосъдието по няколко текста от НК.

Сарафов посочва пред „Труд“, че е изпратил писмото с цел предотвратяване на подобни прецеденти занапред, както и преустановяване на незаконосъобразната намеса на членове на борда в работата на следователите.

В случая става въпрос за разследване на тежки транспортни инциденти, при които не трябва да има възможност да бъдат компрометирани доказателства само защото са били иззети от некомпетентен орган.

Сарафов подчертава, че е тяхна отговорност да изземат такива веществени доказателства по реда на НПК, след което да ги съхранят, да се работи правилно с тях, за да не бъде поставяна годността им под каквито и да било съмнения.

В този ред на мисли намесата на неоторизиран орган в разследването би могла да доведе до унищожаване, повреждане или пък най-малко – съмнения за манипулиране на доказателства.

Сарафов отбелязва, че би стигнал и по-далеч, отбелязвайки, че като резултат подобно деяние би могло да стигне до накърняване правото на справедлив съдебен процес, респективно – до дела срещу държавата ни пред Европейския съд по правата на човека.

Източник: trud.bg