март 28, 2024

Какво следва за Щерион Джамбазов?

https://kliuki.net/skandali/kakvo-sledva-za-shterion-dzhambazov/166578 Kliuki.net
Какво следва за Щерион Джамбазов?

И двамата може да се сдобият с 10-годишни осъдителни присъди

Бургаски криминалисти разкриват, че арестуваният преди няколко дни при полицейската спецакция в курортния комплекс Елените – Щерион Джамбазов, е захранвал дълги години мафиотския бос Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите и бандата му с незаконни муниции (над 700 бр) и оръжия.

Какво следва за Щерион Джамбазов?

Помориецът бе задържан заедно с кандидат-зет си Никола Батилов с 23 кг. марихуана. При обиск в имотите му полицаите се натъкнаха на внушителен оръжеен арсенал – 3 самоделни бомби, 15 бойни оръжия и гранатомет.

Разследващите полицаи са на мнение, че е малко вероятно 48-годишният Щерион и неговия кандидат-зет да са подготвяли бомбен атентат, при все, че трите самоделни бомби, открити в къщата в Свети Влас, са измайсторени през последните месеци.

Криминалистите са се заели със задачата да установят дали с иззетите автомати и бойни пистолети не е извършено някое от покушенията през последните години.

До момента задържаните не са дали обяснения откъде са се сдобили с оръжията и огромния брой муниции.

По всяка вероятност преобладаващата част от тях са изнесени нелегално от военни заводи, а други са дело на майстора Щерион Джамбазов.

Той е родом от Поморие, но от години живее в Свети Влас. Освен това има и къща на Елените.

Въпреки, че до момента често пъти е бил засичан със знакови мутри от свитата на Митьо Очите до момента не е бил съден за криминални деяния.

По Южното Черноморие му се носи репутацията на отличен майстор на самоделни бомби и огнестрелни оръжия. Според мълвата бракониери и гангстери често прибягвали до неговите услуги.

Криминалистите предполагат, че съхраняваното огромно количество оръжия от Щерион, е за бандата на Митьо Очите.

Преди около година той е станал и част от бизнеса с отглеждането и трафика на марихуана като това се случвало под давлението на кандидат-зетя му Никола Батилов, който е сгоден за дъщеря му.

В нелегалната оранжерия за семена и оборудване, Щерион е инвестирал повече от 100 хиляди лева. Кандидат-зет му и негови приятели пък се занимавали с отглеждането на канабиса. Леката дрога не се търгувала по нашето Южно Черноморие, а била изнасяна директно за югоизточната ни съседка Турция. Криминалистите смятат, че дрогата се изнася в тайници на автомобили и се пласира на едро в Одрин, където местните плащали по 8 хиляди евро за килограм.

Именно покрай новия си бизнес оръжейникът на Митьо Очите попаднал в полезрението на криминалистите, носи мълвата по Южното Черноморие.

Според други пък, Щерион бил натопен от свой съсед от Свети Влас, който имал съмнение, че Николай краде ток за наркооранжерията от неговата партида.

Повдигнатите срещу двамата обвинения за наркотици и оръжия може да им донесат 10-годишни осъдителни присъди.

Източник: Уикенд