април 16, 2024

Имотни измамници вършеят с пълна сила, хиляди измамени

https://kliuki.net/kliuki/imotni-izmamnici-varsheyat-s-palna-sila-hilyadi-izmameni/167017 Kliuki.net
Имотни измамници вършеят с пълна сила, хиляди измамени

Схемите, по които действат са няколко и работят безотказно
Докато цените на имотите хвърчат нагоре, мнозина предпочитат да наемат квартира, вместо да изплащат ипотека с години.

Оказва се обаче, че въпреки огромното строителство, задачата да се открие добро жилище под наем, не е никак лесна. Затова пък в тази ниша успешно се наместват хитри схемаджии, които по данни на МВР действат със замаха на ало-измамниците.

Млада жена, преминала през квартирния ад разкрива, че е висяла неведнъж и два пъти под дъжда в очакване на брокера, а той дори не си вдигал телефона. В същото време в сайтовете за имоти е пълно с привлекателни снимки на жилища, които обаче се оказва, са фалшиви. Единствената задача на тези оферти е зарибяването на нови клиенти. След това прибягват до редовните брокерски лъжи като например, че жилището вече е наето, собственикът е прекратил обявата и какво ли още не.

Така клиентът започва да се върти в омагьосан кръг, без изход от него. Въпреки множеството обяви, шансът да наемеш нещо реално от всички тях клони почти към нула. И тогава сякаш от нищото, изскача привлекателна обява с оферта-мечта в сайтовете за безплатни обяви. Става въпрос за жилище в атрактивен квартал и то на нормални цени.

Разбира се човекът, който дълго се е лутал в търсене на жилище под наем клъвва веднага. Бива привлечен най-вече от това, че може да се нанесе веднага. Жилището се предлага директно от собственик, без комисионна, което е допълнителен плюс. И тук идва тънкият момент – оказва се, че хазяинът е зад граница и комуникацията с него става по електронна поща или телефон (така се твърди в обявата).

И по стара традиция от наемателя се изисква да плати предварително наема за два месеца. И тъй като вече стана ясно, че хазяинът е извън столицата, наемът се изпраща по фирма за бърз превод. Ключът ще ви бъде предаден от приятел, веднага след получаването на сумата.
Накрая балонът се пука – измамникът изчезва безследно, а вие отново сте без имот под наем.
Ако измаменият тръгне да си търси изгубените пари, се стига до фалшива лична карта.

В други случаи пък си уговаряте среща с брокер, предплащате два наема плюс комисионната му и когато тръгнете към жилището, се оказва, че той в бързината си е забравил ключа. На пръв поглед ви се струва нещо нормално, но не е. Уговаряте си среща за следващия ден, а както се досещате – брокерът не идва, а парите ви, са се изпарили.

От години из средите на истинските агенции за недвижими имоти се споменава името Петър Георгиев. От него изпищяват излъгани клиенти още през 2015 г., тъй като работи от името на известна агенция за недвижими имоти. Той прибирал капаро за наем или продажба на несъществуващ апартамент и изчезва яко дим. По същия начин „бронирал“ и терени за строеж. Излишно е да споменаваме, че имотите до един, са фантоми. След като бива погнат от излъганите, той само сменя името на агенцията, за която уж работи и подкарва по старата схема.

Разбира се има и мошеници, които работят с действителни имоти. Тук обаче хватката е, че жилището бива отдадено под наем на няколко клиента едновременно, без те да са наясно с това.

Съществува и трети тип измама – не се сключват договори за наем, а само се събират суми за стопкапаро, тъй като жилището е харесано от няколко души. Така се постъпва при по-мнителните кандидат-квартиранти, които настояват да се срещнат с хазяите и да им платят. Дори и по този начин обаче всеки фалшив брокер успява да изкара добри пари в рамките на няколко часа.

Другото име в тези фалшиви сделки, от което са изплакали мнозина е Йоан Алексов. И до днес той не е бил залавян от органите на реда, а името му отново се завъртя в медиите покрай сътворените от него имотни измами.
Освен от него, опарените съветват да се пазите и от Марина Андонова и Христина Николова.

В други случаи пък се наемат нищо неподозиращи студенти за брокери в несъществуваща агенция. Те отчитат комисионните си до стотинка, а в един момент се оказва, че когато трябва да вземат заплащането си, собствениците на агенцията изчезват и не могат да бъдат открити. Тъй като в тези случаи брокерите работят с истинските си имена, те биват търсени и от клиентите, които са измамили, без да имат представа за това. Така хем остават без пукната пара за свършената работа, хем си навличат и проблеми с хората, които са измамили.
Потърпевш разкрива, че само от неговите сделки агенцията е прибрала над 30 бона.

Друга разновидност на имотните измами се цели в хора, които не успяват да обслужват ипотечните си кредити и апартаментът им бива изваден на търг от ЧСИ.
Близки до ЧСИ-то издирват координатите на собствениците и на уговорена среща им обясняват, че са брокери и имат готов клиент, който много е харесал имота и е готов да го плати, за да го има.

Измамниците предлагат по-висока цена за жилището, отколкото е обявена от ЧСИ-то. Така закъснелият длъжник с охота приема сделката. Когато си стиснат ръцете обаче се оказва, че има малък проблем – първо трябва да бъде спряна публичната продан. За да не се появят съмнения у собственика, се предлага и договор, който подписва веднага, щом прехвърли парите на измамниците за „спирането на търга“. И тук всичко става на ръка.

Съдържанието на въпросния договор е толкова объркващо, че обикновен човек, без правни познания трудно може да го осмисли. Накрая става ясно, че са паднали в капана на имотни измамници. Продажбата на ЧСИ-то не може да бъде спряна, а брокерът и агенцията му се оказват фантоми, които щом вземат парите, изчезват.
Източник: Уикенд