март 29, 2024

Изплуваха мръсните сделки на Александър Алтънбашев

https://kliuki.net/skandali/izpluvaha-mrasnite-sdelki-na-aleksandar-altanbashev/166304 Kliuki.net
Изплуваха мръсните сделки на Александър Алтънбашев

Въртял е огромна сума пари на Иво Ториното

Появиха се зловещи разкрития за изчезналия на 23 май IT специалист Александър Алтънбашев.

Вече минаха повече от десет дни от изчезването му, но до момента няма никаква следа от 33-годишния търговец на криптовалути.

Интересното в случая е, че до този момент близките му не са били потърсени с искане за откуп.

Изплуваха мръсните сделки на Александър Алтънбашев

Припомняме, че малко след изчезването на Александър Алтънбашев, домът му бе посетен от непознат мъж, който използвал неговите ключове. Той бил забелязан от сестрата на IT специалиста Теодора Алтънбашева, която живее в отсрещния апартамент. Щом го попитала какво прави в дома на брат й, той побегнал. Изнесъл се от мястото с тъмен джип, шофиран от блондинка.

По всяка вероятност този мъж е част от бандата, която е отвлякла Александър Алтънбашев. Предполага се, че е влязъл в апартамента му, за да търси паролите за виртуалния му портфейл.

Малко след като непознатия мъж напуска жилището на IT специалиста, се губят следите на телефона му. Той е изключен в района на Околовръстното шосе на Бистрица.

Това навежда криминалистите на мисълта, че Алтънбашев е убит и заровен някъде в този район. Вероятността той да е все още жив, е почти нулева, освен ако той лично не е организирал отвличането си. Столичен антимафиот отбелязва, че ако е бил отвлечен наистина, досега похитителите са щели да дадат някакъв знак, най-малко са щели да поискат откуп.

Горублянският гангстер Ивайло Борисов, по-известен като Иво Ториното е сред заподозрените за отвличането на IT специалиста. Той е един от приближените до Златомир Иванов (Златко Баетата).

Съмненията са паднали върху Ториното заради изпратени три sms-а от телефона на Алтънбашев към него.

По време на разпита на Ториното обаче, той посочил, че двамата с IT специалиста са били приятели, но не са имали общ бизнес. Той обаче отказал да бъде подложен на детектора на лъжата. Поради тази причина до момента все още не е изяснена напълно ролята му в криминалния сюжет.

При все, че до момента криминалният бос е разпитан само като свидетел, запознати издават, че е поставен под наблюдение. Освен това е с наложена от съда забрана да напуска страната. Криминалисти смятат, че Ториното е пазел гърба на Алтънбашев от останалите обитатели на ъндърграунда. Той също инвестирал част от парите си в криптовалута, а IT специалистът оперирал с виртуалния му портфейл.

Основната версия сочи, че той е бил похитен заради сериозни загуби на някои от сенчестите си клиенти в сриналата се алгоритмична криптомонета на Terra-UST (LINA). Нейният срив от 96 долара на 0.011 цента пред последния месец нанесе на инвеститори от цял свят грандиозни щети, надхвърлящи 40 млрд. долара.

Източник: Уикенд