март 29, 2024

Златко Баретата смени бизнеса

https://kliuki.net/skandali/zlatko-baretata-smeni-biznesa/166743 Kliuki.net
Златко Баретата смени бизнеса

Повече от 3000 килограма дрога месечно са изнасяни за Турция. Соченият за бос от мафията Златко Баретата и управляваната от него организация са в основата на сериозен наркоканал към южната ни съседка Турция, твърдят анонимни източници от МВР.  Само преди броени дни властите в Турция заловиха поне 230 кг марихуана в тайник на бус.

Златко Баретата смени бизнеса

Водачът е задържан, като няма официална информация за самоличността му. Вътрешни източници твърдят, че арестуваният българин е един от приближените на Баретата, а също така и заедно са били подсъдими по дело срещу т.нар. Фирмата преди десетина години. Незнайно как той се е отървал с минимална присъда за обвинението си.

Предполага се, че заловеното количество дрога е от плантациите на бившата барета. Те са разположение в цяла България, като запознати източници от полицията съобщават за нови поне 10 бази за отглеждане на марихуана, която се обгрижва с лампи. Вложените средства са доста сериозни и надминават половин милион лева за една плантация. Инвестицията се възвръща едва след третата реколта, които могат да бъдат събрани и за една година.

Според информиран източник от ГДБОП именно Фирмата снабдява повечето от уличните дилъри на трева, като основно се снабдяват от наркобазите в Бистрица и Драгалевци. Той смята, че отглежданите от организацията на бившия командос сортове вече са повече от 15, а семена се доставят от Холандия.

Част от плантациите са разположени в Южното Черноморие и пловдивска област, като те тяхната продукция се експортира за турския пазар, поради високата продажбена цена там, която се движи около 14 000 лв за килограм, което е почти двойно повече от родния пазар.

Запознати твърдят, че няма как този бизнес да се осъществява без партньорство с местните структури, които имат отношение към наркобизнеса. В бизнеса също така участват и македонци и албанци.

По неофициална информация общият износ от около 3 тона се осъществява на малки пратки между 10 и 20 килограма, които са скрити по багажи и тайници в автомобилите, като разбира се не липсват и големи пратки от по над 100 кг наведнъж, като заловената скоро 230 килограмова.

Соченият за организатор на канала Златомир Иванов, известен като Баретата е многократно арестуван от бившите си колеги и съден за наркобизнеса си, като последното голямо дело е от 2013-та година, когато е арестуван.

Немалко свидетели се обърнаха срещу него, като Тишо Боксьора, Марио Божков, Димитър Йоневски и Георги Симеонов. Те обвиниха Баретата за няколко поръчкови убийства, сред които и на Румен Стефанов с прякор Алф, но в съда свидетелите размислиха и към края на делото абсолютно се отрекоха от показанията си. Те обвиниха ГДБОП, че са ги притискали и са спуснали обвиненията към Баретата.

Той все пак беше осъден по наркоделото на 6 години лишаване от свобода, но от тях не влезе в затвора и за ден дори. Официалната причина беше, че той бе прострелян от неизвестен извършител на стъпалата на съдебната палата, като бе ранен в корема и слабините. Последва настаняване в болница на Златомир Иванов, където остана с месеци, но и след изписването си се размина със затвора. Официално причината е, че присъдата е приспадната от домашния арест, под който е бил Баретата няколко години общо.

Информирани свидетели твърдят, че след съдебната битка, Фирмата е сменила бизнеса си и вече не се занимава с бизнес с кокаин, а е насочила ресурсите си към търговията с марихуана.

Източник: Уикенд