април 20, 2024

Ето кога и къде можете да гледате документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“

https://kliuki.net/liubopitno/eto-koga-i-kade-mozhete-da-gledate-dokumentalniya-film-na-boyko-vasilev-ostanalite-snimki-ot-edna-voyna-3/166412 Kliuki.net
Ето кога и къде можете да гледате документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“

Документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“ можете да видите утре (сряда) от 22 ч. по БНТ1.

През 1994 г. Бойко Василев и операторът Христо Обрешков влизат за първи път в обсадения град Сараево, който босненската сръбска армия обстрелва от околните планински склонове. За три години, десет месеца и три седмици загиват 1601 деца, 200 от тях – от снайперистки обстрел. Не достига храна, няма ток и вода, гражданите изсичат дърветата за огрев. Единственият начин да преодолеят обсадата е да минат през прокопан в земята тунел.

Ето кога и къде можете да гледате документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“

Тогава Бойко Василев разговаря с много хора – политици, художници, преводачи, журналисти. Близо до т.нар. „Алея на снайперистите“ се среща и със семейство Михайлович. Бащата е сърбин, майката – мюсюлманка. Имат две деца – на три и десет години. Живеят в Сараево и търпят всички несгоди на обсадата. Тяхната дъщеричка Ваня не знае какво е портокал или банан, но знае, че не бива да стъпва в другата стая, защото е под прицела на снайперистите. Когато трябва да напуснат Сараево, минават през тунела. Въпреки това семейство Михайлович не е изгубило духа си и вярва в съвместния живот на всички етноси в Босна.

Ето кога и къде можете да гледате документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“ - Снимка 2

Близо три десетилетия по-късно екипът на Българската национална телевизия търси героите от 1994 г. – къде са те сега, как са и в какво вярват, след като войната отдавна е приключила. Тунелът на спасението е превърнат в музей, но къде е спасението за Босна и Херцеговина днес? И докато войната е другаде, в Украйна, може ли да се върне на Балканите?

„Останалите. Снимки от една война“ е разказ за сараевския дух и за това, което е останало след войната – ценностите и надеждите, любовта и омразата, трагедиите и приятелствата.

Ето кога и къде можете да гледате документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“ - Снимка 3

„Всичко започна с едно малко чудо: случайно открих част от архива си от 1994 година, с най-хубавата част – сараевското семейство Михайлович.“, казва Бойко Василев.
„И си спомних, че винаги съм искал да ги срещна отново. Моментът дойде сега, когато отбелязваме 30-годишнината от началото на босненската война, а в Европа бушува друга. Търсихме дълго. Минахме през емоции, спомени и страст, в които минало и настояще се срещат. Помогнаха ни много хора. Накрая, търсенето се увенча с успех.“

Ето кога и къде можете да гледате документалния филм на Бойко Василев „Останалите. Снимки от една война“ - Снимка 4

Освен Бойко Василев, който е автор и сценарист на филма, екипът, реализирал „Останалите. Снимки от една война“, включва отговорния оператор на предаването „Панорама“ Михаил Врабчев, видеотехника Юлиян Димитров и фотографа Стоян Ненов. Кадрите от 1994 г. са на оператора Христо Обрешков, който ни напусна през 2016 г. Режисьор на филма „Останалите. Снимки от една война“ е Лъчезар Аврамов, създател на повече от 30 документални и 3 игрални филма, сред които „Снимка с Юки“ и „Жълт олеандър“.