март 29, 2024

Васил Божков купи партията на ислямист, заплашвал Радев и Нинова

https://kliuki.net/skandali/vasil-bozhkov-kupi-partiyata-na-islyamist-zaplashval-radev-i-ninova/166665 Kliuki.net
Васил Божков купи партията на ислямист, заплашвал Радев и Нинова

През последните години Рамадан попада в полезрението на ДАНС

Хазартният бос Васил Божков, който се укрива в Дубай от родното правосъдие си е купил партията „Българско национално обединение – БНО“ от радикалния ислямист Кемил Рамадан.

Припомняме, че през есента на 2017 г., Рамадан заплаши лидера на левицата Корнелия Нинова и държавния глава Румен Радев.

Васил Божков купи партията на ислямист, заплашвал Радев и Нинова

Преди броени дни непознатата за широката общественост политическа формация обявила, че предоставя 100% от листите си за парламентарните избори на платформата на Черепа „Българско лято“, която не успя да се регистрира за самостоятелно участие на изборите на 4 април.

Партията-мандатоносител на Черепа „Българско национално обединение – БНО“ е регистрирана в съда през 2013 г. Неин формален ръководител е чалгаджията Георги Георгиев – Готи.

За 8-годишното си съществуване „БНО“ се е явявала на изборите за президент, местните избори и за Европарламента и е издигала кандидатурите на Радо Шишарката, аферистката Евгения Банева и на самия Готи. Никога досега обаче кандидатите на „БНО“ не са успявали да прескочат границата от 1%.

Запознати разкриват, че новата партия на Васил Божков се ръководи в сянка от съгражданина му Кемил Рамадан, който е роден през 1974 г.

Велинградският ислямист е помак, а баща му Ахмед, е имам на Костадиново.

През последните години Кемил Рамадан попада в полезрението на ДАНС заради съмнения, че представлява заплаха за националната ни сигурност. След опита му да нахлуе на „Позитано“ 20, за да се саморазправи с Корнелия Нинова през есента на 2017 г., той бива показно арестуван.

Няколко дни преди тази случка, той изпрати серия заплашителни съобщения и до президента Румен Радев.

„Всички политици сте безделници и Аллах ще ви погуби!“, гласяло едно от съобщенията, изпратени от Рамадан на личния мобилен телефон на държавния глава.

Въпреки заплахите и опита му да нахлуе в централата на БСП, ислямистът остана в ареста само за 24 часа, след което бе освободен. Преди това обаче подписа предупредителен протокол.

Оперативните данни, с които ДАНС разполага сочат, че Кемил Рамадан ползва финансиране от Саудитска Арабия.

Ислямистът е учил там и е членувал в забранената фондация ИГАСА.

Той е сред основателите на БНО и до лятото на 2016 г. бе зам.-председател на новата партия на Васил Божков.

Той дори се яви на президентските избори през 2016 г., но издигнат от друга слабо известна формация – „Балканска демократична лига“.

Запознати твърдят, че Рамадан е напуснал формално БНО, за да може партията да се цели в националистически вот – нещо, което не би било възможно, ако началникът й е мюсюлманин.

„Фолкаджията Георги Георгиев – Готи е подставеното лице на Рамадан в БНО още от учредяването на партията. Всички партийни решения и задкулисни сделки се взимат и движат еднолично от Кемил Рамадан“, категорични са информирани политически функционери.

Той от години живее в Пазарджик и развива солиден близост. Общото им хоби да колекционират картини и антики ги сближава с Васил Божков.

Припомняме, че Рамадан даже има аукционен сайт. Непотвърдени слухове сочат, че преди повече от десетилетие той е бил разследван за трафик на културно-исторически ценности.

Едно от политическите му искания е да бъде изградена джамия в София.

В свои интервюта твърди, че се познава лично с президента на Чечения – Рамзан Кадиров и собственика на „Манчестър Сити“ шейх Мансур, който го упълномощил да бъде представител на най-богатия фонд в света – „Абу Даби Инвестмънт“.

Освен всичко друго Рамадан е най-големият производител на пъстърва на Балканите с производството на над 50 млн. броя годишно.

Притежава и верига автокъщи и автомивки „Маджестик“, както и вилните селища „Маджестик Хаусис“ в Батак и Цигов чарк. Богатството му се оценява на над 30 млн. лв.

Прави впечатление, че през последните месеци полетите на Рамадан до Дубай са зачестили. Вероятно там се е срещал с Васил Божков, предполагат родните служби за сигурност.

„Кемил се позиционира като политически брокер през последните години – продава партията си на който му плати. По подобна схема през 2019 г. бе издигната кандидатурата на Евгения Банева за европарламента. Фолкпевецът Готи е само лице и бушон. Чрез партията „БНО“, а и чрез други 2-3 неособено популярни политически формации, Кемил Рамадан е изградил структура, който ползва за притискане на големите политически играчи“, твърдят запознати с дейността на 47-годишния съратник на Божков.

Източник: Уикенд