март 29, 2024

БНТ легендата Мария Янакиева започва трудовия си стаж в текстилен завод

https://kliuki.net/liubopitno/bnt-legendata-mariya-yanakieva-zapochva-trudoviya-si-stazh-v-tekstilen-zavod/166719 Kliuki.net
БНТ легендата Мария Янакиева започва трудовия си стаж в текстилен завод

Връща се назад във времето с умерена носталгия

БНТ легендата Мария Янакиева, която по-възрастните помнят като водеща на „По света и у нас“ започва трудовия си стаж в текстилен завод и изобщо не подозира, че ще стане звезда.

Първата й проява пред микрофона била по радиоуредбата на текстилния завод „Ернст Телман“, където започнала работа, след като завършила средното си образование.

БНТ легендата Мария Янакиева започва трудовия си стаж в текстилен завод

Мария Янакиева споделя, че дори не си мечтаела да работи в телевизия, тъй като в детските й години нямало такава екстра.

Спомня си, че отива почти насила на конкурс за говорител в БНР. Дори и тя самата се изненадва, когато успява да се пребори с конкуренция от 3 хиляди души, явили се на конкурса от цялата страна.

Остава на работа в радиото в продължение на шест години и се учи на журналистика. Когато получава предложение от руската столица да води предаването „Говори Москва“, е раздвоена, тъй като вече е омъжена и с дете.

В крайна сметка Мария Янакиева заминава за Москва със съпруга си, а детето бива поверено на грижите на баба си. След края на мисията получава покана за работа в телевизията заради перфектната дикция и безспорно добрата й визия. Споделя, че работата на говорителя далеч не били само новините – озвучавали документални филми, четели съобщения. Много често били използвани за участие в концерти, за конфериране.

Връща се назад във времето с умерена носталгия, тъй като не е от хората, които се вкопчват в миналото си. В БНТ остава до 1996 г., посвещавайки й 25 от най-хубавите си години.

До момента не се е намерил служител, който да си спомня да е имал конфликт с нея.

Двете с колежката й Мария Тролева били изключително близки и дори ходели заедно на почивка.

Дори стават майки по едно и също време и се разхождат с бебешките колички в Докторската градина край БНТ.

В прекрасни отношения са с Христина Христова, Лили Ванкова, Анахид Тачева, Любинка Нягулова и Бригита Чолакова, а Георги Ламбрев й е кум. При все, че по-късно животът ги пръсва в различни посоки, за зрителя те остават „там в телевизора“ – звездни, красиви и сякаш богоизбрани.

Източник: Уикенд