Тревожни цифри за коронавируса обяви математикът проф. Витанов!

Гласувайте за статията

Тревожни цифри за коронавируса обяви проф. Витанов!

Тревожни цифри спомена в ефир математикът от БАН проф. Николай Витанов. Те касаят разпространението на коронавируса у нас, а истината не е никак успокояваща. Оказва се, че към момента един на всеки сто човека около нас е носител на заразата.

„Излизайки на улицата, пазарувайки, всеки ден ние се срещаме с тези сто човека. Затова бъдете много внимателни“, апелира той.

По думите му пандемията се разраства, защото 100 души, които са били болни и са излекувани от заразата, я пренасят на още 124.

Според Витанов октомври е преходен месец, а истинското покачване на новозаразените ще бъде през ноември. „През август имахме ниски нива на заразата, в момента скокът й е осезаем, а идния месец може да бъде опасен“, заяви математикът.

Витанов предвижда 30 000 заразени още в края на октомври в страната ни, но се надява да не я достигнем – само със спазването на мерките и носене на предпазни маски.

„Ако издържим през ноември, то зимата ще бъде сравнително спокойна. Изтървем ли положението обаче, зимните месеци ще бъдат кошмарни. А здравната система няма да издържи на натоварването“, не крие тревогата си експертът.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар