Това решение засяга всички безработни

Гласувайте за статията

Важна финансова новина за всички безработни

Важна финансова новина за всички безработни

Важна финансова новина за всички безработни

Важно финансово решение за безработните у нас влиза в сила от месец октомври.
Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание, на което бяха взети важи решения. Заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министърът на туризма Марияна Николова свика заседанието с цел обсъждане на важни мерки, свързани с пандемията и ограничаване на икономическите последствия от нея.

Едно от решенията засяга всички безработни. По предположение на съвета минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица следва да се повиши от 9 лв. на 12 лв. Предложението е това да се случи от 1 октомври 2020 г.

Предстоящото увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец. Близо 90 млн. лв. са необходими за тази цел до края на 2020 г.

Предвижда се и друга важна промяна, свързана със срока за получаване на парично обезщетение за безработица по чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване). Предлага се повишение на този срок от 4 на 7 месеца.

Промяната ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. На около 2 млн. лв. се оценява разходът за тримесечието.

Общо 14 млн. лв. възлиза разходът за двете допълнителни мерки за 2020 г.

Корекция в разходите на фонд „Безработица“ и съответно на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване, не са необходими.

На база отчетни данни към 31 юли, в края на годината ще са налице достатъчно средства, които ще обезпечат напълно увеличените разходи на фонда, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар