Тази новина попари всички желаещи да си купят собствен дом

Прогнозите не са никак добри

На желаещите да си купят собствен дом тази новина никак не се хареса. Експерт разкри какво се случва на пазара на новите имоти у нас.

Възможен е скок в цената на новото строителство у нас и по-специално в столицата. Там повишението в цената на квадратен метър може да е 150-200 евро, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Телеграф“ и на предоставената информация от предприемачи и брокери.

Това означава, че жилищата, които са се предлагали на цена от 100 000 евро, вече ще се предлагат за 115-120 хил. евро, коментират експерти. Те добавят, че подобна е и тенденцията в останалите големи градове у нас.

Председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов коментира, че това вероятно ще се случи до Нова година. Поскъпването се дължи на скока в цените на строителните материали.

Експертът поясни, че пряката причина за поскъпване на материалите не е пандемията. В случая влияние оказва поскъпването на транспорта от Китай, тъй като това води до увеличаване с около 3-4% на цените на стоките, купувани от строителите.

Шопов заяви, че основата причина е печатането на допълнителни пари за покриване на негативите от пандемията в социален аспект.

Поскъпването на дървения материал е двойно, а на арматурата с 65%. При топлоизолациите скокът е с 42%.

Но въпреки увеличението на основни материали, инвеститорите не стопират проектите си. Но с тази разлика в момента не продават в очакване на по-високи цени. Тази ситуация води до дефицит на жилища, пише БЛИЦ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.