Стефан Янев: Решенията на Кирил Петков винаги се взимат под въздействието на емоции или натиск

Не крие, че се страхува за бъдещето на страната ни

При все, че социолозите прогнозират, че на предстоящите извънредни парламентарни избори партията на Стефан Янев „Български възход“ ще успее да спечели 6-7%, а може и повече от гласовете на избирателите, той отказва да се ангажира с каквато и да било прогноза.

Според него ситуацията в страната ни е изключително динамична и нестабилна, за да се ангажира с проценти. Признава, че до момента не са правили техни сондажи. Стефан Янев споделя, че към момента организират структури по места, регистрират партията и пишат програма, която да даде максимално добри решения за справяне с кризите, които тресат страната ни, както и стратегия за България. Твърди, че контролът върху хората е ежедневен на база на делата им.

На въпрос защо е създал партията и нито една ли от стотиците съществуващи не изповядва неговите ценности, Стефан Янев споделя, че не е имал достатъчно време, за да се запознае с програмите на всички, а и желание не е имал да го направи.

Категоричен е, че Румен Радев не е кукловодът на партията му, както се твърди.

Не смее да отговори на въпроса дали след като влязат в парламента ще са опозиция или управляващи под предлог, че все още е твърде рано да се правят такива сметки. Той все още вярва, че всичко е в ръцете на българското общество, което ще определи от кого да бъде представено в парламента.

Не крие, че с ПП са с фундаментални различия. „Български възход“ е в национално-консервативния спектър, докато ПП се представят за привърженици на либералния модел. Стефан Янев подчертава, че за партията му е изключително важен мирът, за който никой не говори, както и родовата памет, националните интереси, образованието на децата ни, културата, както и огромният демографски проблем, който отдавна се е превърнал в криза на нацията.

Янев твърди, че се е съгласил да бъде министър на отбраната в правителството на Кирил Петков при все, че не му вярва, точно защото се убедил, че на него не може да се вярва и не може да управлява адекватно, възникналите в държавата кризи.

По отношение на това дали се чувства като грешка на правителството в оставка, Янев отбеляза, че тепърва времето ще покаже кой от тях е в грешка.

Според председателя на партия „Български възход“, решенията на Кирил Петков винаги се взимат под влиянието на емоции или под външен натиск. В този ред на мисли той посочва, че емоциите, чуждият натиск, както и накърняването на авторитета на представляваната от Петков институция, са в абсолютен противовес с политиката.

Твърди, че след като се е наложило да напусне кабинета, е повече от явно, че е имал конфликти с Кирил Петков и Асен Василев, на които се е противопоставял.

Според него при сегашния премиер и обкръжението му доминиращо е „Аз“-ът и понятието екип за тях е непознато, което е много жалко.

На въпрос къде е сгрешило правителството, че в момента сме изправени пред извънредни предсрочни парламентарни избори, Стефан Янев заявява категорично, че би му било по-лесно да отговори къде не е сбъркало.

Основната грешка на това правителство, както и на останалите преди него е, че не се вслушват в това, което искат мнозинството от българското общество. Не само, че не чуват, а дори не са в състояние да формулират идеи и решения, които да са в интерес на обществото, допълва още Янев.

Той определя избутването на Асен Василев напред като кандидат-премиер от ПП като демонстрация на несъобразяването с исканията на коалиционните им партньори.

Допълва, че единствено реакцията на ИТН представлява интерес за него в момента.

Стефан Янев посочва, че вратата на партията му е отворена за всеки желаещ, но бърза да допълни, че само при положение, че отговарят на ясни правила и критерии. В крайна сметка той посочва, че са екип, който НЕ създава партия, за да бъде нечия ракета-носител.

Категоричен е, че предстоящите избори не са игра, за да печелят или губят. Като цяло проблемите на страната и обществото ни са твърде много. Поради тази причина разчитат на хората да им помагат, запознавайки ги с проблемите по места и изискващи тяхното решение.

Що се отнася до кризите, Стефан Янев признава, че наистина са много и допълва, че за жалост се натрупват все повече и повече. Не крие обаче, че най-голямата криза, която го притеснява, е кризата на нацията – демографската. Подчертава, че работят по стратегии, които да поставят началото на разрешаването на изключително наболели проблеми.

Твърди, че дори и да не успеят да влязат в парламента, няма да има драма. Ако влязат, ще работят отвътре за решаването на проблемите, а ако ли не – пак ще работят усилено за разрешаването им, но отвън. Категоричен е, че тук тежката дума има избирателят, тъй като имено той ще реши къде е мястото им в политиката.

На мнозината, които се интересуват дали партията има зависимост от руски интереси, Стефан Янев подчертава, че е български генерал и е целувал българското знаме, а не руското и допълва, че се е клел във вярност към родината.

Посочва, че семейството му е най-потърпевше заради това, че е избрал да се занимава с политика, защото времето никога не стига. Признава, че в името на партията си е готов да жертва своето спокойствие.

Не крие, че се страхува за бъдещето на страната ни.

Източник: Уикенд

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.