Следите остават: Култовите роли на Стефан Данаилов с които ще го запомним завинаги

Гласувайте за статията

Ролите на Стефан Данаилов, които винаги ще помним

Стефан Данаилов бе една от най-големите звезди в киното и театъра. Над 150 превъплъщения в различни образи през годините, безброй култови реплики и още по-запомнящи се роли в българското филмово изкуство. Мастера беше една от легендите на театъра и телевизията, а неговите превъплъщения ще помним винаги.

„Ние сме на всеки километър“, крещеше в едноименния филм майор Деянов. „И така до края на света“. Наистина до края на света и след него се простира любовта на българската публика към големия актьор. А сред най-запомнящите се филмови роли, които изигра, бе и тази на Берто/професор Алберт Коен в легендарния вече филм „След края на света“.

Стефан Данаилов завеща забележително културно и филмово наследство. Актьорът започна кариерата си със „Следите остават“ през 1956 година, където изигра ролята на Веселин. И със сигурност остави ярка следа в сърцата на всички с ролята си на Яким Донев и култовия филм „Дами канят“. А репликата му „Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи“ и до днес е един от най-известните лафове, превърнали се в шлагери.

Многопластовият талант на Данаилов му позволяваше с лекота да влезе във всякакви образи — на комедиен герой в „Маневри на петия етаж“ и „Столичани в повече“, опасен мафиот — дон Назарено от „Октопод 7“, Борис Арнаудов от „Фамилията“ и добрият — лош герой Димитър Касабов от „Стъклен дом“.

Сред последните роли, които изигра, е дядото на Алекс и Бранимир в най-новия филм на Ники Илиев — „Завръщане“, Чарлз в театралната постановка „Актрисата“, където си партнира с Аня Пенчева и тв театъра от 1995 година „Далила“. Данаилов участва и в редица мюзикъли „Вражалец“, „Севилския бръснар“, „„Зех тъ, Радке, зех тъ!“ и дори „Телерезада“ по сценарий на Хачо Бояджиев.

Стефан Данаилов и ролите, които няма да забравим сн. Интернет

Стефан Данаилов и ролите, които няма да забравим сн. Интернет

Обичан от студенти, съпартийци и целия български народ, Стефан Данаилов поддържаше висок дух до последния си час. И не се предаде почти до края. Поклон пред гения му.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар