СЗО изрази сериозни опасения, свързани с COVID-19

Гласувайте за статията

Организацията предупреди властите

Световната здравна организация (СЗО) изрази сериозни опасения, свързани с COVID-19 и отправи сериозно предупреждение към властите.

От там призоваха правителствата в никакъв случай да не въвеждат отново карантина срещу COVID-19.

СЗО

Организацията предупреди властите

Опасенията на СЗО са свързани със социалното и икономическото въздействие на мерки от този род.
Директорът на отдела за извънредни болести Мария ван Керхов коментира пред британския „Телеграф”, че карантината трябва да бъде заменена с „локализирани стратегии”. Тя посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са „колосални”.

„СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново”, заяви Керхов.

Тя подчерта, че през следващите шест месеца няма да можем да разчитаме на създаването на „безопасна и ефективна” ваксина срещу ковид-19. Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат „индивидуален, ограничен, локализиран” подход срещу заразата.

„Скоростта на научната работа в тази посока беше изключителна … сега имаме инструменти, които могат да предотвратят предаването на болестта и да спасят човешки животи”, посочи епидемиологът, визирайки мерки като проследяване на контакти, мащабно тестване, физическо дистанциране и носенето на маски, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар