март 29, 2024

Румен Радев почти нареди новия служебен кабинет? Ето върху кои личности спря избора си

https://kliuki.net/skandali/rumen-radev-pochti-naredi-noviya-sluzheben-kabinet-eto-varhu-koi-lichnosti-sprya-izbora-si/166429 Kliuki.net
Румен Радев почти нареди новия служебен кабинет? Ето върху кои личности спря избора си

Все още има колебания за четири министерства

Държавният глава Румен Радев вече е готов с новия служебен кабинет, който е четвърти поред.

Той ще трябва да бъде назначен с указ, ако  47-ия парламент не успее да излъчи ново правителство.

Президентът ще трябва да връчи нов управленски мандат на ПП, след като кабинета на Кирил Петков падна в сряда вечер при гласувания вот на недоверие.

Петков и Асен Василев разкриха, че предложението им за състава на новото правителство е същия, но без подкрепата на ИТН.

Румен Радев почти нареди новия служебен кабинет? Ето върху кои личности спря избора си

Почти е сигурно, че при гласуването на новия проектокабинет, гласовете на ПП, ДБ и БСП, плюс тези на депутатите, отцепили се от ИТН, няма да са достатъчни за съставянето на правителство.

Следващата партия, на която Радев ще връчи мандат ще бъде ГЕРБ. Борисов обаче е категоричен, че няма да се възползва от възможността за съставяне на правителство, тъй като евентуална коалиция с ИТН, ДПС и „Възраждане“ ще взриви партийния електорат.

Последният шанс за съставяне на правителство се пада на Слави Трифонов, но той също няма да мине. Поради тази причина ще се наложи Румен Радев да назначи служебен кабинет, на когото ще бъде поверено управлението на страната до провеждането на извънредните парламентарни избори.

По всяка вероятност следващите избори ще са през септември, а всички партии в парламента вече обявиха, че се подготвят за новата ситуация.

Междувременно стана ясно, че избраникът на президента за нов служебен премиер е Гълъб Донев, с когото са състуденти от Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Радев се е спрял на този избор още преди две седмици.

Иван Демерджиев ще бъде служебен министър на правосъдието.

На Весела Лечева пък ще бъде поверено спортното министерство. Не е изключено обаче Румен Радев да повери този пост на Андрей Кузманов, който беше спортен министър в двата кабинета на Стефан Янев.

За министър на отбраната в новия служебен кабинет се спряга името на Николай Цонев.

Името на приближения до държавния глава Пламен Узунов се спряга за евентуален министър на вътрешните работи или поне зам.-министър.

Другият вариант за вътрешен министър е сегашният полицейски шеф от Плевен – Венцислав Катинов.

Виолета Комитова пък ще оглави МРРБ, а Светлан Стоев ще е министър на външните работи.

Две са имената, които се спрягат за енергиен министър – Андрей Живков и Николай Павлов.

Президентът все още се колебае измежду няколко имена за министър на културата. По всяка вероятност ще спре избора си върху актьора Рашко Младенов. Много е малка вероятността да заложи на Велислав Минеков.

Вероятно Ирина Костова ще оглави МОСВ, тъй като президентът ще заложи на нея пред Атанас Личев.

Радев все още не е направил избора си за четири ключови министерства – това на земеделието, здравеопазването, икономиката и туризма.

Източник: Уикенд