Променят условията за отпускане на помощ за семейства с ученици

Гласувайте за статията

Помощта за семействата с ученици, които се обучават онлайн, ще се отпуска по нови правила

Нови правила за отпускане на помощта

Новите правила за помощта за семейства с ученици, които се обучават онлайн заради пандемията, предвиждат тя да обхване по-голяма част от родителите. Целевата помощ е предназначена за семействата с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение.

Промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които предвиждат това, вече са одобрени от правителството.

До този момент право на тази помощ имаха семействата, чиито деца се обучават синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи поради въведена карантина заради коронавируса.

Но приетите промени ще разширят кръга на родителите, които ще имат право да получат тази целева помощ от държавата.

Право на нея има всички семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда.
Повишава се и доходната граница за достъп до помощта, която до момента е в размер на 610 лв.

Приетите от правителството промени предвиждат доходната граница да стигне до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева.

Въвежда се и още едно облекчение е, свързано с начина на определянето на средномесечния доход на член от семейството. Той вече ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу разпространението на коронавируса.
Заявленията се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, а също и по електронен път и по пощата. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв, а за тези с две деца –  915 лева, пише Pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар