април 16, 2024

Прокопи Културиста остава зад решетките заради…

https://kliuki.net/kliuki/prokopi-kulturista-ostava-zad-reshetkite-zaradi/167035 Kliuki.net
Прокопи Културиста остава зад решетките заради…

Той и хората му бяха арестувани през ноември 2009 г.
Преждевременното освобождаване от затвора на тартора на бандата за отвличания „Наглите“ Прокопи Прокопиев – Културиста се отлага с поне 2 години, издават запознати от Министерството на правосъдието.

Очакваше се Прокопиев да бъде предсрочно освободен от пандиза в средата на следващия месец, когато молбата му за помилване трябваше да бъде разгледана от Софийския градски съд.

В последния момент обаче от управата на Софийския затвор са изтеглили молбата на Прокопиев до съда с мотив, че терористът от „Наглите“ все още не е излежал 2/3 от наложената му 18-годишна присъда.
Според запознати, Прокопи Културиста е ползвал услугите на доскорошния началник на пандиза Десислав Трайков, който в момента се е преквалифицирал като адвокат, за да си издейства предсрочна амнистия.

От настоящия командно-надзорен състав на Софийския затвор обаче изнамерили няколко дисциплинарни нарушения на Прокопиев от първите месеци на пребиваването му зад решетките, за да отхвърлят молбата му. Сред тях е сбиване с рецидивиста Ягуара през 2015 г.

Според неофициално твърдение служебният министър на правосъдието е издал устна заповед да не се разрешава предсрочното освобождаване на тартора на „Наглите“. Според указанията му случаят дори не трябвало стига до разглеждане в съда, който можел да се произнесе в полза на Прокопиев.

Служител от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към Министерството на правосъдието коментира, че Културиста има натрупани дисциплинарни нарушения зад решетките, които умишлено не са били сборувани, когато молбата му за предсрочно освобождаване е била придвижвана. Той ще остане в килия поне до началото на 2024 г. и едва след това може да поиска предсрочното си пускане от затвора.

Прокопи Прокопиев е зад решетките от края на 2009 г. Присъдата му обаче беше прочетена окончателно едва през 2014 г. Той беше осъден на 18 г. лишаване от свобода заради серия от похищения и инквизиции на поне 13 богаташи в периода 2006-2009 г., организирани от ръководената от него банда „Наглите“.

Той и хората му бяха арестувани през ноември 2009 г., малко след последното им фатално 13-о отвличане – на студента Румен Гунински. От първоначално задържаните 18 човека обаче едва петима главорези от „Наглите“ бяха осъдени – Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца. Петият осъден Кирил Кирилов – Шкафа бе застигнат от улично правосъдие дни преди да влезе зад решетките. Неизвестен стрелец го причака пред дома му в ж.к. „Младост“ и напълни тялото му с олово.

Двама от осъдените членове от бандата на „Наглите“ вече са на свобода. Първи още преди година и половина излезе Ивайло Евтимов – Йожи. Съдът прецени, че се е поправил в затвора. Малко по-късно, в края на декември 2021 г. съдиите уважиха молбата за предсрочна свобода и на Даниел Димитров – Данчо Релето. Прокопи Прокопиев – Културиста обаче ще изкара още най-малко 15 месеца в затвора.

Единственият от „Наглите“, който със сигурност няма да вкуси свободата, е осъдения на доживотен затвор Любомир Димитров – Любо Гребеца, който бе осъден като извършител на две убийства – над похитения от „Наглите“ Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и на Иван Пайнавелов – Сапата, който дълго време е бил водеща фигура в бандата за отвличания.
Източник: Уикенд