Папата разрешил тайно да бъдат изплатени €1 млн. за освобождаването на колумбийска монахиня

Неочакваното разкритие на кардинал Анджело Бечу може да има сериозни последици за сигурността на Ватикана и Католическата църква

Папа Франциск е разрешил да бъдат изразходвани до 1 милион евро за освобождаването на колумбийска монахиня, отвлечена от свързани с Ал Каида екстремисти в Мали. Това съобщи вчера кардинал, разкривайки досега тайното папско одобрение да бъде наета британска охранителна фирма, която да намери монахинята и да помогне за спасяването й, предаде Асошиейтед прес.

Неочакваното разкритие на кардинал Анджело Бечу може да има сериозни последици за сигурността на Ватикана и Католическата църква, тъй като той даде доказателства, че папата очевидно е бил готов да плати откуп на ислямистки екстремисти за освобождаването на монахиня, която беше освободена в крайна сметка миналата година.

Плащания на откуп рядко или дори никога не биват потвърждавани, именно, за да бъдат разубедени бъдещи похитители, и не е известно колко точно пари на Ватикана са стигнали до ръцете на екстремистите.

Бечу беше един от най-висшите съветници на папата и втори по ранг духовник в държавния секретариат на Ватикана. Прокурори обвиниха жена, която е подсъдима заедно с него, че е използвала около половината от сумата, за да се сдобие с луксозни вещи.

Кардиналът не даваше показания в продължение на близо 2 години пред трибунала на Ватикана от съображения за държавна и папска тайна, но вчера говори свободно в своя защита. Това стана, след като папата го освободи от изискването за поверителност и Бечу даде най-дългоочакваните досега показания на продължаващия една година съдебен процес.

Бечу е един от 10-те подсъдими на делото за финансови измами във Ватикана. То започна около инвестиция от 350 милиона евро в луксозен имот Лондон, но постепенно се разшири и обхвана и други престъпни деяния. Прокурорите обвиняват подсъдимите в редица престъпления, свързани с предполагаемо източване на милиони евро от Светия престол под формата на такси, комисиони и лоши инвестиции.

Бечу, който е единственият кардинал на подсъдимата скамейка, е обвинен в присвояване, злоупотреба със служебно положение и подучване на свидетели. Вчера той даде показания по обвиненията за връзките му със самозвана италианска специалистка по разузнаване – Чечилия Мароня, срещу която също има обвинения в присвояване.

 

Мароня беше казала пред италиански медии, че е помогнала за освобождаването на католически заложници в Африка от името на Светия престол. Прокурорите на Ватикана я обвиняват, че е присвоила половин милион евро като се позовават на банкови извлечения от нейната словенска холдингова компания. Те показват, че са били направени 9 банкови превода от Ватикана за неуточнени хуманитарни цели и плащания от сметката й за луксозни дамски стоки и скъпи хотели.

Бечу свидетелства, че потърсил помощ от Мароня като външен консултант след отвличането през февруари 2017 г. на сестра Глория Сесилия Нарваес в Мали. Тя била похитена от Ал Каида в ислямски Магреб, която финансира подривната си дейност като отвлича западни граждани. Докато монахинята била в плен, тя периодично била показвана на видеоклипове, в които моли Ватикана за помощ.

Кардиналът каза още, че Мароня го посъветвала да бъде привлечена британската охранителна фирма „Инкерман“, за да се гарантира освобождаването на колумбийската монахиня.

Сестра Нарваес беше освободена през октомври 2021 г. след над 5 години в плен. Малко по-късно тя се срещна с папата във Ватикана.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.