Още един тежък удар за Astra Zeneca

Това означава спиране на производството в тези съоръжения

Британско-шведската компания Astra Zeneca понесе още един тежък удар.

Заводът „Emergent Biosolutions“ в Балтимор (Мериленд), който произвежда ваксини на Astra Zeneca и американската компания Johnson & Johnson, ще бъде подложен на пълен контрол.

Той ще бъде осъществяван от администрацията на президента Джо Байдън.

Astra Zeneca
Това означава спиране на производството в тези съоръжения

По този начин производството Astra Zeneca в тези съоръжения ще бъде спряно, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Новите американски власти предприели такава стъпка, след като 15 милиона дози ваксина на Johnson & Johnson, са бракувани. Това се е случило, тъй като са били смесени по погрешка компонентите на лекарствата на двамата производители.

Администрацията на Байдън е загрижена, че инцидентът може да наруши общественото доверие в двете лекарства. Това пък изцяло противоречи на плановете на американското правителство за ускоряване на ваксинациите в страната.

Както отбелязва вестникът, ваксината Johnson & Johnson за разлика от тази на Astra Zeneca е еднокомпонентна. Освен това американската компания в края на февруари получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да използва нейната ваксина, докато ваксината на Astra Zeneca все още не е одобрено за употреба в САЩ.

Astra Zeneca води преговори с американските власти за намиране на нов обект за производство на своята версия на ваксината. В същото време представител на завода заяви, че производството на лекарството от британско-шведската компания няма да бъде спряно, докато компанията не е получила модифицирана версия на договора, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.