От брифинга: Ще има ли нови решения за коронавируса у нас?!

Гласувайте за статията

Последните новини за коронавируса у нас!

Последните новини за коронавируса у нас бяха изнесени преди час на редовния брифинг на здравния министър Костадин Ангелов и НОЩ.

Няма да се изисква задължителен PCR тест за пациенти, които са под домашна карантина. След 14-ия ден те не представляват опасност да заразят други хора. Това заяви проф. Костадин Ангелов.

Той допълни, че към момента скок на заразените с Ковид-19 определено има. Той е значителен спрямо предходния месец, но училищата не са рискова зона и ще продължат да работят нормално. При спазване на всички мерки, за които се следи стриктно. Засега засегнатите учители и ученици са под 1 процент.

Нови мерки няма да бъдат налагани за момента, защото ситуацията все още се намира под контрол, уточни министърът. България се оказва на 24-то място по заболеваемост и на 7-мо място по смъртност от коронавирус в Европа, посочи пък доц. Ангел Кунчев. На Балканите сме на пето място като Румъния, Република Македония, Босна и Херцеговина и Албания са по-зле от нас.

„Заболеваемостта в страната ни е със средния ръст за Европа. Все още сме в зоната с най-светлия оранжев цвят. Има група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка”, заяви доц. Кунчев.

Към днешна дата заетостта на леглата в Ковид-отделенията е 14 процента, а 5 процента е заетостта на леглата в интензивните. Отчита се ръст, но не е значителен, обясни проф. Костадин Ангелов.

Най-голяма концентрация на пациенти в момента има в Бургаска и Благоевградска област.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар