март 29, 2024

Отиде си обичаната актриса от поколения българи – Надя Топалова

https://kliuki.net/kliuki/otide-si-obichanata-aktrisa-ot-pokoleniya-balgari-nadya-topalova-3/166873 Kliuki.net
Отиде си обичаната актриса от поколения българи – Надя Топалова

Тя беше гласът на Том и Джери, Синьо лято и на множество други

Любим глас на България си отиде от този свят на 87-годищна възраст. Надя Топалова е дългогодишен телевизионен дубльор, както и звезда на Младежкия театър. Нейни близки съобщиха тъжната новина във Фейсбук, като скърбят дълбоко.

Отиде си обичаната актриса от поколения българи – Надя Топалова

Артистката Надя Топалова завършва Актьорска студия към ТБА през 1957-ма и актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски през 1965-та. Твори 32 години в Младежкия театър – 1959-та до 1991-ва.

Тя е обичана от децата, като с творчеството си и сценичното присъствие е правила Младежкия театър да е „млад“.

Без таланти като Надя Топалова театралните сцени остаряват...Поклон!", написаха от Списание Театър.

 "Отишла си е моята Надя (Надя Топалова)! Събра ни театъра - тя моя котарак в чизми, аз нейния заек, после редица постановки на Народния театър за младежта! После приятелството ни продължи на друга много лична основа, семейна и мога да кажа топла и вълшебна! Заедно избирахме фотографиите за много нейни интервюта и автобиографичната и книга!

Все се обаждаше и с нейния незабравими глас питаше: "Ренче ти кажи какво мислиш за това и онова! През последните месеци не я набирах, нямах сила да й кажа нещо положително и сега я няма за да и кажа: Прости ми, не съм те забравила, просто не исках да ти трупам и от моята болка! Наде, почивай в мир мила моя ще се срещнем горе на другата сцена!", написа Рени Григорова в социалната мрежа.

Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 г. в София. Играе на сцената от 11-годишна. По-късно завършва тригодишна актьорска школа и заминава на работа в театъра в град Станке Димитров (днес Дупница), а след това в Плевенския театър, където я забелязва тогавашният директор на Младежкия театър проф. Кръстьо Мирски.

От 1959 г. красивата и талантлива актриса е в неговата трупа, в която е безспорна звезда и един от стожерите на репертоара - както детския, така и за възрастни.

През 1992 г., в разцвета на силите си, Надя Топалова е пенсионирана по печално известния чл. 328, т.нар. "закона Капудалиев", сложил кръст на кариерите на някои от най-големите български актьори. Заедно с нея тогава са пенсионирани още от асовете на Младежкия театър Владимир Смирнов, Николай Узунов, съпругът ѝ и нейна голяма любов Георги Джубрилов и др.

Топалова така и не се връща на сцената, но скоро след това написва автобиографичната си книга "S.O.S.".

Актрисата се занимава активно с дублаж още от 60-те години. Озвучавала е герои в популярните тв сериали "Семейство Мейзга", "Ум белият делфин", "Синьо лято", "Арабела", "Костенурките нинджа", както и в анимационните филми "Бамби", "Пепеляшка", "Шрек 2" и др.

Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от "Семейство Симпсън" в БНТ през 90-те.

"Тя озвучи мишока, а Слава Рачева котарака в първите поредици на "Том и Джери" по Българската телевизия. Тя и Славка бяха чудесни Том и Джери", написа във Фейсбук бившата журналистка от БНТ Елеана Шоселова.

"Тръгнала си е Надя Топалова!Това е една пракрасна актриса и заедно със съпруга си - Георги Джубрилов, верни фенове на "Левски". Имали сме прекрасни моменти с тях, дори и на Европейската купа в Будапеща. Те само двамата играеха в едно представление - аз присъствах на 100-то представление - нямам думи да опиша съвършенното им превъплащение.

Един подир други си тръгват частите от живота ми", написа вдовицата на звездата на ЦСКА Краси Безински.

Източник: dir.bg