април 18, 2024

Обръчът около шефа на „Булгаргаз“ започна да се затяга

https://kliuki.net/skandali/obrachat-okolo-shefa-na-bulgargaz-zapochna-da-se-zatyaga/166727 Kliuki.net
Обръчът около шефа на „Булгаргаз“ започна да се затяга

Не е изключено Кирил Петков и Асен Василев също да „изгорят“

Заради крупната афера със синьо гориво, ощетила държавата с над 50 млн. евро, вероятно до няколко дни шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов ще бъде арестуван.

Той е разследван за поредица от неизгодни сделки с покупка и продажба на газ, от които се е облагодетелствала фирма „МЕТ Енерджи Трейдинг България“.

Само допреди осем месеца Людмил Йоцов е бил в управата на частното енергийно дружество, чийто централен офис е в Швейцария. След това той бива назначен от бившия вече премиер Кирил Петков за директор на „Булгаргаз“ на мястото на Николай Павлов, който бе уволнен заедно с целия директорски борд на газовото дружество.

Обръчът около шефа на „Булгаргаз“ започна да се затяга

Вероятно си спомняте, че новоназначеният председател на КЕВР Иван Иванов заяви, че в „Булгаргаз“ са били извършвани страшни безобразия през последните месеци. На практика държавното дружество пак е продължило да купува синьо гориво от Газпром, но чрез посредничеството на бившата фирма на Николай Павлов – „МЕТ Енерджи“.

Така фирмата е прибирала печалби в размер на 28.7% от препродажбата на синьо гориво от „Газпром“ към „Булгаргаз“. В същото това време Йоцов и доскорошният вицепремиер Асен Василев ни уверяваха, че страната ни купувала газ от Азербайджан и Гърция.

Индикация за това, че срещу Йоцов се готви задържане и вероятно ще му бъде повдигнато обвинение даде бившият икономически министър, който е депутат от ГЕРБ – Делян Добрев. На брифинг преди няколко дни той показа фактури от посредници на „Газпром“ и обяви, че компанията „МЕТ“ е назначила собствен директор на държавната компания, който, както се досещате защитава корпоративните й интереси, а не обществените такива.

Йоцов започнал да купува газ от собствената си фирма още от момента на заемането на тази длъжност. При някои от сделките фирма „МЕТ“ е купувала скъп газ от „Булгаргаз“ и няколко дни по-късно е бил продаван на изключително ниска цена на „МЕТ“. Делян Добрев обяви сензационно, че само по тази схема фирмата е прибрала над 7 млн. лв.

Думите му бяха потвърдени и от други енергийни експерти, които разкриват, че от края на януари до края на юни тази година, „МЕТ“ е спечелила над 50 млн. евро от сделките с „Булгаргаз“.

Според твърденията прокуратурата вече подготвя обвинения не само срещу Людмил Йоцов, а и срещу целия директорски борд на „Булгаргаз“ – Диана Бонева, Светослав Делев, Илиян Дуков и Николай Дончев. По всяка вероятност обаче заповед за арест ще бъде издадена само за Йоцов, тъй като той е подписвал еднолично сделките, без знанието на борда.

Енергиен експерт отбелязва, че такава нагла кражба в енергетиката не е имало от години и уточнява, че от началото на войната в Украйна и „Газпром“ прекрати директните доставки на синьо гориво, общата печалба на газовите посредници надхвърля сумата от 200 млн. евро.

Вероятно си спомняте, че преди няколко дни по време на заседание на КЕВР, Иван Иванов разпердушини Йоцов. На заседанието стана ясно, че никой от управата на Булгаргаз не е вярвал, че доставката на синьо гориво наистина ще бъде спряна и са мислели, че Путин и Митрофанова само блъфират.

Освен това Йоцов се е провалил и с изграждането на интерконектора Гърция – България и той няма да може да влезе в действие от 1 октомври, както бе планирано първоначално и в което се опитваха да ни убедят Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова.

В качеството си на директор на „Булгаргаз“, Йоцов може да бъде съден и за продажбата на двата танкера американски газ, за които Петков и Бориславова твърдяха, че ще е четирикратно по-евтин.

Танкерите наистина пристигнали в Гърция, но синьото гориво било разпродадено на Гърция и Турция на смешно ниски цени, а страната ни отново купила руски газ и то с посредничеството на „МЕТ Енерджи“. И всичко това се е случило с благословията на „Булгаргаз“.

Предвид факта, че Петков и Василев са в основата на тази далавера, Делян Добрев допусна, че не е изключено те също да се сдобият с обвинения през следващите месеци.

Когато привикат Йоцов в прокуратурата, той ще трябва да посочи инициаторите на схемата, тъй като в противен случай ще лежи дълго време сам в зандана.

Междувременно от енергийните среди разкриват, че Йоцов е прибирал месечна заплата в размер на 70 хиляди лева като директор на частната компания „МЕТ“ преди да оглави държавното дружество.

В този ред на мисли едва ли ще е изненада за някого да научи, че Йоцов е собственик на апартамент в Женева, надхвърлящ 3 млн. франка, както и на апетитни имоти в други престижни градове в Европа. Несъмнено за изминалите няколко месеца е увеличил богатството си с още няколко милиона.

Източник: Уикенд