Нови правила за преизчисляване на пенсиите

Гласувайте за статията

Нормативните промени за преизчисляването на пенсиите бяха одобрени днес от правителството

Преизчисляването на пенсиите ще става по нов начин, който няма да ощетява пенсионерите.

Важните нормативни промени ще засегнат пенсионерите с втора пенсияВажните промени, свързани с начина на преизчисляване на пенсиите, са вече факт. Те касая кандидат-пенсионерите, които ще получават пенсия от Националния осигурителен институт, когато са се осигурявали и в универсален пенсионен фонд. Това съобщиха от Министерски съвет.

Според прогнозните изчисления първите пенсионери след 31 август 2021 г., ще получават средно с около 10% по-висока пенсия или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент.

С приемането на измененията се намалява и административната тежест за гражданите.

Създава се механизъм, който гарантира точното прилагане на закона при определянето на намалението на индивидуалния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен стълб и има право на втора пенсия.

Според промените ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд. В случая ще се вземат предвид броя на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, пише БЛИЦ.
Трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително, също ще се вземе под внимание.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар