СКАНДАЛ! Продажбата на Нова тв – данъчен трик за милиони?

Гласувайте за статията

Продажбата на Нова тв се оказва най-голямата данъчна далавера в България, твърдят добре осведомени източници

Продажбата на Нова тв

Продажбата на Нова тв – фарс?

Нечуван скандал около продажбата на Нова телевизия избухна тези дни. Оказа се, че третата национална медия у нас е продадена с измама. Новите собственици на компанията не са платили нито стотинка данък за продажбата, както е по закон, пишат от razkritia.com. Вместо това са използвали ловка схема, за да ощетят държавата. Със стотици милиони.

Измамата, осъществена през 2008 година, лъсна в най-чистия си вид. Преди 4 години Нова тв е продадена за 600 млн. лева на гръцката компания „Антена“, която обаче не плаща нито лев данъци.

За да избегне налога, дружеството, регистрирано в България, впоследствие прави регистрация в Холандия и не заплаща данъците в размер на 120 милиона лева. Впоследствие е направена ревизия от страна на държавния орган, а дружеството е глобено и задължено да заплати 160 милиона лева данъци и лихви за продажбата.

Въпреки че органите по приходите издават ревизионен акт през май тази година, някъде по високите етажи на данъчната институция някой го отменя. Актът е обжалван по законовия ред, след което отменен като неоснователен. Въпреки „сериозните усилия“ да се аргументира това решение, мотивите така и не стават ясни.

В резултат хазната губи близо 160 милиона лева главница и лихви. Сума, която би закърпила доста дупки в държавния бюджет, но неизвестно защо пропиляна.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар