Не е за вярване какво се случи със спестяванията по време на пандемията

Не е за вярване какво се случи със спестяванията по време на пандемията
5 (100%) 1 vote

Коронакризата не доведе до очаквания срив в спестяванията

Пандемията засегна и спестяванията

Пандемията засегна и спестяванията

Пандемията оказа влияние и върху спестяванията. Наложените заради коронавируса мерки, доведоха до ограничаване на пазаруването. В резултат от това се стигна до свиване на оборотите и проблеми в редица сектори, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Заради несигурността хората натрупаха спестявания. Около 16,9% от доходите си са спестили домакинствата в еврозоната само през първото тримесечие на годината, когато стартира въвеждането на ограничителни мерки срещу коронавируса.

Експерти коментират, че това е абсолютен рекорд, изразяващ се в по-висок дял на спестяванията от получените доходи за всички времена.

От Евростат съобщават, че за предходното тримесечие спестяванията са бил с дял от 12,7%.

Наблюдава се спад по отношение на инвестициите за покупка на имоти до 8,7% от доходите, при  стойност от 9,1% за предходното тримесечие.

Данните сочат, че интересът към покупката на жилища се запазва относително висок.

Но за сметка на това се свиват общите разходи и това води до спестяване на рекордни суми.

Европейската централна банка съобщава, че част от спестяванията са в резултат от ограниченията за пътуване и социални контакти.

В анализа си финансовата институция подчертава, че огромна част от спестяванията се дължат на несигурността в икономически аспект. Но точно това спестяване нанася удар на сектори, които нямат нищо общо с туризъм и пътувания, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар