Невиждано от десетилетие: Вижте какво се случва със златото на фондовите пазари

Невиждано от десетилетие: Вижте какво се случва със златото на фондовите пазари
5 (100%) 1 vote

Повече от десетилетие не е наблюдавана подобна тенденция със златото

 

Повече от 10 години златото не е белязало подобни показатели

Повече от 10 години златото не е белязало подобни показатели

В разгара на пандемията от коронавирус на борсовите пазари се случва нещо невиждано със златото. През третото тримесечие на 2020 година търсенето на жълтия метал се е свило с 19% спрямо същия период на миналата година. Спадът е до 892 тона, съобщават световните агенции.

Това са най-ниските стойности на тези показатели на 3-месечна база от 2009 г. Това отчита доклад на Световния съвет по златото (WGC). Спад с 3% в предлагането на пазара на златото е отчетен спрямо същия период за миналата година. С общо 10% до 2970 т се свило търсенето на благородния метал от началото на година.

За сметка на това инвестиционното търсене на злато през третото тримесечие се е увеличило с над 20% спрямо миналата година, посочва организацията.

В световен мащаб инвеститорите са закупили 222,1 т златни кюлчета и монети (растеж от 49%). Най-голямо повишение е отчетено на западните пазари, в Китай и Турция.

Чрез борсово търгувани фондове инвеститорите са купили 272,5 тона злато. Тези сделки са гарантирани със злато (ETF).

Този тип инвестиционни продукти са увеличили активите си от началото на годината с над 1000 тона. В момента резервите им достигат рекордните 3880 тона, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар