Невиждано: Ето какво се случва с лихвите по депозитите

Невиждано: Ето какво се случва с лихвите по депозитите
5 (100%) 1 vote

Лихвите по депозитите претърпяха невиждан срив

Лихвите по депозитите се сринаха

Лихвите по депозитите се сринаха

Лихвите по депозитите се сринаха до невиждани в историята нива. Двете най-големи банки у нас от няколко месеца предлагат лихва от 0.00% за депозитите. Депозитите в Уникредит Булбанк и ДСК са с нулева доходност .

независимо от срочността на депозита и валутатата, лихвеният процент е нула. Дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност, вече са с нулева доходоносност.

През последните години лихвите по спестяванията бележат постоянен спад, доближавайки се все повече до нула. От началото на 2016 г. основният лихвен процент в страната стана 0.00%, а БНБ наложи отрицателна лихва от 0.6% върху свръхрезервите на банките. Политиката на Европейскита централна банка и международните пазари обяснява тези действия.

На практика бизнесът не печели нищо от депозитите си и плаща на банката, за да съхранява парите му.

Без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж засега остават депозитите на гражданите. Но в този доходността от тях се облага с 8% данък. Често депозитите са обвързани с разплащателни сметки и минимална месечна такса от два лева.

„Сега“ установи при своя проверка, че по-малките трезори имат коренно различна политика и се опитват да привлекат нови вложители със сравнително атрактивни лихви.

Според прогнозите в последния доклад на БНБ, лихвите по депозитите ще се запазят на рекордно ниските нива и през втората половина на годината.

Пандемията доведе до засилен интерес към спестяванията, но банките по никакъв начин не стимулират потребителите в това отношение.

Експерти посочват, че потребителите предпочитат да оставят парите си в банките, не заради лихвата, а за това те да са на сигурно място, предвид несигурността на капиталовите пазари, съобщава сайтът „Моите пари“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар