април 18, 2024

Кралица Елизабет II организирала собственото си погребение (Ето какво е поискала за церемонията)

https://kliuki.net/kliuki/kralica-elizabet-ii-organizirala-sobstvenoto-si-pogrebenie-eto-kakvo-e-poiskala-za-ceremoniyata/167077 Kliuki.net
Кралица Елизабет II организирала собственото си погребение (Ето какво е поискала за церемонията)

Кралица Елизабет II има пръст дори в собственото си погребение

Оказва се, че церемониалът по полагане на тленните ѝ останки в земята е изцяло одобрен от вече покойната кралица. И макар погребението да се точи цял ден, всяка част от многобройните му “колелца” е предварително сработена да се движи според нейните повели. Сред изричните желания на Елизабет II била продължителността на църковната служба. Така службата в Уестминстърското абатство продължи само час – в пълен синхрон с волята на Нейно Величество.

Като практична жена на достолепна възраст тя не е имала никакви съмнения по въпроса. Изрично е подчертала, че не иска дълга и скучна църковна служба. По всичко личи, че дори и в смъртта Елизабет е останала вярна на себе си – обрана и с подчертана интелигентност в действията си. Вероятно, ако можеше да избира, би предпочела и скромна церемония в тесен семеен кръг. Фактът, че бе кралица обаче, донякъде ограничава изцяло личните ѝ желания. Траурната церемония тече и в момента и се следи по цял свят. Очакват се редица държавни глави и световни лидери, които да почетат покойната кралица в последния ѝ път. В 20:30 вечерта тленните ѝ останки ще бъдат положени в параклиса Сейнт Джордж до гроба на принц Филип. Както се казва, заедно и в смъртта!

Източник: dw.com