Какво се случва в Турция?

Гласувайте за статията

Общият брой на регистрираните до момента е 253 108

Положението в съседна Турция не е никак розово. Медиите съобщават, че страната е достигнала нов пик на заразени с коронавирус.

Само през последното денонощие в Турция са регистрирани нови 1303 души с положителен тест за COVID-19. Това е най-големият брой заразени в страната за денонощие за последните месец и половина, посочи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, съобщава Novini.bg.

Турция

Общият брой на регистрираните до момента е 253 108

Общо за Турция са регистрирани 253 108 случая на коронавирус. Около 200 хиляди души са оздравели. Броят на починалите от месец март насам е достигнал 6039 души. Само през последното денонощие фаталните случаи са 23. Към момента 719 болни са в тежко здравословно състояние.

Въпреки непрекъснато нарастване на инфекциите, в Турция от над месец не се прилагат такива строги ограничителни мерки като тези през месец март и април, когато имаше забрана за излизане навън през почивните дни, посочват здравните експерти.
Властите се опитват да овладеят разпространението на коронавируса със затягане на контролните проверки по спазване на епидемиологичните мерки. Те следят за носене на защитни маски, спазване на дистанция в транспортните средства, в моловете, заведенията, на обществени места, в парковете, градините и т.н, ползване на дезинфектанти, ограничения за излизане навън на хора над 65 години извън определените часове.

Здравните работници ще получат допълнително финансово възнаграждение

Полиция, жандармерия, общински и държавни служители участват в проверките. С цел овладяване на разпространението на коронавируса в град Къръккале се прилага пилотен проект към валийството. Проектът представлява мобилна система за контрол. Чрез въвеждане на определен код системата сигнализира за наличие на заразени с коронавирус или за контакти със заразени на обществените места, които посещавате.

Междувременно се засилва текучеството сред медицинските работници. В последно време все повече здравни служители напускат работа доброволно, като последица от прекомерното натоварване, умора, отчаяние от борбата с коронавируса, негативите от която те изпитват най-остро. Здравният министър Фахреттин Коджа съобщи, че здравните работници ще получат допълнително тримесечно заплащане.

Ще закупи ли Турция руска ваксина? Това е въпрос, който се задава от мнозина, след като Русия обяви, че е произвела ваксина срещу COVID-19. Здравния министър заяви, че се водят разговори с руската страна по този въпрос. А също така, че в Турция общо 13 екипа работят по проекти за създаване на ваксина срещу коронавируса. По три от тези проекти са приключили изследванията върху животни. Предвижда се учебните занятия да започнат редовно на 21 септември, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар