Задава ли се срив на еврото заради коронакризата?

Гласувайте за статията

Ще успее ли коронакризата да нанесе тежък удар на еврото?

Дали коронакризата ще успее да срине еврото?

Дали коронакризата ще успее да срине еврото?

Дали коронакризата ще се отрази на еврото? Отговорът на този въпрос вълнува не само експертите, но и все повече граждани. Дори и тези, които не са част от еврозоната.

Кристин Лагард – Управителят на Европейската централна банка, коментира настоящата ситуация. Тя заяви, че „не е прекалено загрижена за влиянието на пандемията върху коронавируса.

Лагард отправи съвет към политиците да продължат да наблюдават нарастващите нива на дълга в еврозоната. И припомни, че те са в резултат от взетите заеми за смекчаване ефектите на коронавируса.

В доклада си ЕЦБ отправи предупреждения, че нарастващият дълг е възможно да накара някои страни да се откажат от еврото и да доведе до срив на единната европейска валута.

Според Лагард, някои страни ще бъдат по-засегнати от други.

На въпроса дали пандемията може да доведе до подновяване на опасността от разпадане на еврозоната, шефът на ЕЦБ отговори категорично „не“.

Лагард поясни, че исторически ниските лихви правят разходите за обслужване на дълга също изключително ниски.

ЕЦБ прогнозира, че икономиката в еврозоната ще се свие с между 8 и 12 процента през 2020 г.

Лагард заяви, че това, което се задава, ще бъде между средния и тежкия сценарий и добави, че тежестта за икономиката се определя от темпа на отблокиране на съответните сектори след извънредното положение, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар