март 28, 2024

Ето какво възпрепятствало Ива Митева да заеме мястото на Никола Минчев

https://kliuki.net/liubopitno/eto-kakvo-vazprepyatstvalo-iva-miteva-da-zaeme-myastoto-na-nikola-minchev/166461 Kliuki.net
Ето какво възпрепятствало Ива Митева да заеме мястото на Никола Минчев

Протестът пред парламента се отразил пагубно на психиката й

Оказва се, че заради напрежението, Ива Митева била споходена от внезапен здравословен проблем.

Именно това е осуетило избирането й за председател на 47-то НС на мястото на сваление от опозицията парламентарен шеф Никола Минчев.

Припомняме, че Минчев бе принуден да подаде оставката си на 16 юни, след като 125 от народните представители гласуваха „За“ неговото сваляне от поста. Само седмица след това падна и кабинетът на Кирил Петков след гласувания вот на недоверие.

Ето какво възпрепятствало Ива Митева да заеме мястото на Никола Минчев

Минчев бе свален от председателското място на парламента с гласовете на ДПС, ИТН, ГЕРБ и „Възраждане“ заради огромния протест пред парламента. Оказва се, че той е оказал критично въздействие върху психиката на Има Митева.

Източник от редиците на ИТН издава, че в резелтат на бурните политически събития в четвъртък вечерта (16 юни), разградската юристка е получила парализа на челюстта – прединсултно състояние.

Тя преживяла челен сблъсък с агресията на „умните и красивите“, които протестирали пред парламента в защита на Никола Минчев. Не понесла обвиненията, че е част от задкулисната договорка между ГЕРБ и ДПС.

Късно вечерта след оставката на Никола Минчев, Ива Митева посетила столично лечебно заведение в прединсултно състояние. Част от лицевите й мускули, както и челюстта й били парализирани.

Въпреки лекарската препоръка да остане в лечебното заведение под наблюдение за поне ден-два, тя отказала категорично.

Причината за това е, че за следващия ден – 17 юни, бил планиран изборът на нов председател на 47-то НС, но Митева оттеглила кандидатурата си за парламентарен шеф. Според запознати избирането й било смятано за повече от сигурно след като представителите на всички партии, без ПП, ДБ и БСП бяха заявили, че ще гласуват за нея.

Митева обаче заяви категорично, че докато не се успокои обстановката, няма да бъде кандидат за председател на парламента.

Тя не скри, че според нея председателското място трябва да бъде заето от човек, за който ще гласува целия парламент. Освен това допълни, че едва ли някой би искал да е в положение, в което да бъде унижаван ежедневно.

Разградската юристка не пропусна да се оплаче и че й бива оказван психологически натиск и дори обвини Кирил Петков в умишлено насъскване на тълпата срещу ИТН.

В същия ден след падането на Никола Минчев, Митева провела няколко телефонни разговора с лидера на ИТН – Слави Трифонов. Той направил опит да я убеди, че трябва да се кандидатира за председател на парламента. Тя обаче била категорична, че не би могла да поеме този пост при създалата се обстановка.

Източник от редиците на Слави обаче твърди, че истината е, че Митева се е паникьосала от протестите в защита на правителството и не искала да председателства парламент, който ще свали от власт кабинета „Петков“

Освен това преди да се стигне до свалянето на Никола Минчев от председателския пост, Ива Митева бе обвинена от отцепилия се от ИТН Радостин Василев, че нейната цел е да стане конституционен съдия, а преди това отново да бъде председател на НС.

Припомняме, че тя бе шеф на 46-я парламент, който изкара едва три месеца, преди да бъде разпуснат миналото лято.

Източник: Уикенд