ЕС с тежка забрана, засягаща България

Пластмасовите продукти ще излязат от живота ни постепенно

В Европейския съюз (ЕС) вече е в сила забраната за някои пластмасови продукти за еднократна употреба, която засяга и страната ни.

Става дума за пластмасови прибори, чинии, сламки и още няколко вида изделия.

ЕС
Пластмасовите продукти ще излязат от живота ни постепенно

Решението беше взето от Европейския парламент (ЕП) преди 2 години. Целта е в следващите 5 години да се намали почти двойно използването на подобни продукти. Не е ясно обаче дали забраната ще бъде ефективна, тъй като част от държавите-членки не са готови с националните си стратегии.

У нас въвеждането на забраната също ще се забави, уточнява БНР.

Пластмасовите продукти ще излязат от живота ни постепенно. В съответствие с политиката на ЕС за отпадъците се очаква държавите-членки да намалят използването на тези продукти до 2026 г. Първата стъпка е забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

„8 ще бъдат изцяло забранени. Това са прибори, чинийки, сламки, клечки за уши, оксоразградима пластмаса, дръжки за балони и всякакви стиропорни съдове „, заяви Данита Заричинова от сдружение „За Земята“.

Това обаче ще се случи, след като бъде приета Наредба на екоминистерството.

Наредбата вече е факт

„Наредбата вече е факт, тя е разработена, но чисто процедурно предстоят вътрешни съгласувания. След това трябва да бъде обявена за обществено обсъждане. В рамките на 1 месец постъпват конкретни предложения. Нашата амбиция е най-късно до края на август, началото на септември, да влезе в Министерския съвет“, заяви Ренета Колева, заместник-министър на екологията.

Количествата на пластмасовите продукти за еднократна употреба, които са на пазара преди влизането на наредбата в сила, ще могат да се продават в търговската мрежа и след това – до изчерпването им, за да не се превръщат в боклук. Но дори и след като приемем наредбата, тя няма да реши изцяло проблема с пластмасите за еднократна употреба.

„Остават на пазара чашките, бутилките, пликчетата и кутиите за храна. Там се увеличава отговорността на производителя. Ще има повече такси за тях, както ще трябва да се поставят различни знаци – като например за хигиенни продукти, че те съдържат пластмаса“, каза още Данита Заричинова.

Тези допълнителни такси и обозначения ще влязат в сила през 2025 година. Таксите за филтри за цигари пък ще бъдат въведени две години преди това. Според директивата на ЕС държавите-членки трябва да уведомяват потребителите за алтернативни продукти за многократна употреба и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови отпадъци за еднократна употреба, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.