Експерт с важно предупреждение за екостикерите

Гласувайте за статията

Манипулацията на данните ще е невъзможна

Експерт разкри какво се случва в момента. До този момент над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед от 12 юли. Тогава бяха въведени екологичните стикери с вграден чип.

От автомобилната администрация заявиха пред БНР, че към момента, не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове.

При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация“ Дамян Войновски.

Експертът добави, че е установено, че на някои от пунктовете се правят няколко по ред въвеждания на данни в системата.

„Той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не“, споделя Войновски.

‘И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четвърти път, докато „налучкат“ данните. Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта“, допълва още експертът, цитиран от БЛИЦ.

До края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система. И след това се случи, вече няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила, споделя още Войновски.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар