Добра новина зарадва хиляди работещи българи

Добра новина зарадва хиляди работещи българи
5 (100%) 1 vote

Тази новина зарадва хиляди работещи българи

Работещите българи ликуват

Работещите българи ликуват

Всеки работещ българин досега имаше право на платен отпуск след придобиване на 8 -месечен трудов стаж в съответната фирма. Сега служителите ще имат право на отпуск след 4-месечен стаж.

Предложението е на социалното министерство. За промяната в Кодекса на труда вече е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседание на Тристранката, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.

Постигнато е съгласие и по още един въпрос – колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

Първоначалното предложение беше той да се разпростира при съгласи е на две организации. Велев уточни, че такъв вариант би довел до сключване на картелни споразумения.

Против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд се обявиха синдикати и работодатели.

От социалното ведомство предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд на годишна база, но само при договорка на браншово и отраслово ниво.

При положение, че това не е залегнало в колективния трудов договор, извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно.

Велев заяви, че работодателите са на мнение, че договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се определя от чиновници от жълтите павета, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар