Добавката към пенсиите до края на мандата на служебния кабинет

Гласувайте за статията

Добавката към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на мандата на служебния кабинет

Увеличение на пенсиите за старост, което с около 5%, ще стане факт през юли. В програмата на правителството е предвидено и определяне на размера на социалната пенсия, която не е свързана с осигурителен стаж за старост. При нея увеличението ще е в размер на 5% по бюджета на държавното обществено осигуряване, заяви в ефира на БНТ служебният заместник социален министър Надя Клисурска.

От думите ѝ стана ясно, че предстои следващата седмица правителството да вземе решение за социалната пенсия.

Тя поясни, че решението, пенсионерите да получават по 50 лева до края на мандата на служебното правителство, е било сложно и трудно, защото става дума за над 104 милиона лева.

Клисурска заяви, че добавката от 50 лева към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното правителство – до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка свеж въздух. Справедливостта беше нарушена в пенсионно-осигурителния модел“, допълни Надя Клисурска.
По думите ѝ служебното правителство не се е фокусирало върху изборите.

Клисурска поясни, че в момента нивата на безработицата са близки до тези преди COVID кризата. Тя допълни, че секторите туризъм, търговия и ресторантьорство са силно засегнати, тъй като не са достатъчно подкрепени.

Експертът добави, че мярката 60 на 40 изсветли сивата икономика. Започнахме ревизия на всички проекти, свързани с Плана за възстановяване, заяви още Клисурска, цитирана от БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар