Две опции за увеличаване на пенсиите

Гласувайте за статията

Две са опциите пенсиите у нас ще бъдат увеличени

Два са възможните варианта за повишаване на пенсиите у нас. Единият е свързан с преизчисляването на средния осигурителен доход от 2018 г. или 2019 г. Вече са направени разчети и за двете години от експертите на НОИ. Вторият вариант е свързан с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула.

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов коментира казуса в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов“.

Той е на мнение, че при първият вариант е по-добре да се вземе осигурителният доход от 2019 г., тъй като той е по-висок. Манолов е на мнение, че вторият вариант ще има по-дългосрочен ефект и за пенсиите, които ще се отпускат и в бъдеще.

Експертът добави, че тези варианти имат един основен недостатък. Те ще дадат резултат по-нисък от 50 лева за немалък брой пенсии.

„Изчисленията, които съм чувал, че се правят, варират около това колко ще са хората, за които увеличението ще е по-малко от 50 лева. При различните варианти броят е различен, но хората са никак малко”, заяви Манолов.
Той заяви, че му допада варианта за увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула заради това, че той ще даде възможност и на тези, на които им предстои да се пенсионират в бъдеще да получат един по-достоен принос.

Манолов предвижда и отпадане на тавана не пенсиите.

„Има група от хора, която влачи след себе си други пороци на предишната осигурителна система. Основният е, че имаше период, в който хората можеха да се пенсионират и да изберат само 3 години от целя си стаж. Има и други пороци със законовото преизчисляване на осигурителния стаж, има хора, които са се пенсионирали с по 100 години осигурителен стаж, което не е редно“, заяви експертът, цитиран от БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар