Грозно! Дениз Хайрула окраде чужд текст, представя го за свой в конкурс на Слави (Бившата на Христо Сираков не съжалява за лъжата си)

Грозно! Дениз Хайрула окраде чужд текст, представя го за свой в конкурс на Слави (Бившата на Христо Сираков не съжалява за лъжата си)
5 (100%) 1 vote

Дениз Хайрула използва изцяло откраднат текст, за да го представи за свой в конкурса „Мис Левски Г“

Дениз Хайрула се забърка в грозен скандал. Бившата на Христо Сираков участва в конкурса, организиран от Слави Трифонов „Мис Левски Г“. Където една от задачите беше всяка от участничките да представи свой авторски текст по зададена тема. Акцентираме на думата „авторски“. Тъй като очевидно плеймейтката не е съвсем наясно със значението на тази дума.

Дениз се представя с текста „Железните гащи“, с който си спечелва одобрението на журито – Слави Трифонов, Камен Воденичаров и Иво Сиромахов, заради саркастичния си, директен и различен подход в писането. Хвалебствия, които Хайрула изслуша с огромна усмивка на уста и на няколко пъти благодари за оценките. И всичко би било чудесно, ако всъщност текстът на „Железните гащи“ беше неин. Само че той не е.

Дениз Хайрула

Снимка: Фейсбук

Негов автор е Цветелина Цекова, която работи за проекта на Гери Турийска „Пощенска кутия за приказки“. И именно за него е писано и произведението, което спечели толкова похвали на моделката, прочула се с връзката си с Христо Сираков.

„Малко съм ядосана. Наблюдаваме края на участието в конкурса “Мис Левски Г” на госпожица Deniz Hayrula във Вечерното шоу на Слави Трифонов.
Девойката получава максимален брой точки от журито за текста, който твърди, че сама е написала. Мнението на Kamen Vodenicharov беше много мило. За което съм много благодарна, имайки предвид, че текстът е мой. 🙂
Не само, че е мой, ами е писан за Пощенска кутия за приказки, където съм автор. Където имам договор.
Работя с Geri Turiyska и имам авторско право върху всички мои текстове, писани за кутията.
Поради тази причина, ще помоля девойката да се поинтересува какво е ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ.
Защото, извинявам се много, ама е време да се научим, че не е редно да крадем интелектуален труд и да се явяваме с крадени текстове по конкурси.
Още повече по телевизиятa.“, написа разгневената авторка на текста.

В отговор Дениз, вместо да се извини както подобава, че е откраднала чужд труд, пише просто, че „от притеснение забравила да спомене кой е авторът“. Но пък с охота приемаше комплименти за това колко добре се е справила с писането. Как в този момент не се сеща, че изобщо не го е писала тя, недоумяват онлайн потребителите.

Още по-непонятна е позицията на организаторите на конкурса и медията, в която той се провежда. Вместо да осъдят поведението на моделката, те просто й отнемат някакви точки от крайното класиране, изкарвайки, едва ли не, че споменаването на някакви си там автори е досадно.

„Чухме, че авторството не е голяма работа, че не е важно дали някой краде чужди идеи и ги представя за свои и че е досадна цялата тая работа, че трябва някакви си там автори да се споменават изобщо. Този произвол е практика. Редовно авторите на съдържание са представяни като злодеи, меркантили и егоцентрици, само защото искат да упражняват законните си права.
Затова искам да е ясно, за да няма риск някой да си го помисли, че не става дума за пари. Не съм обидена- искаме едно единствено нещо- справедливост. Недопустимо е в ефир, пред хиляди зрители, ултимативно да се заявява, че кражбата не е „голяма работа“., категорична е и Гери Турийска. Която се закани да потърси правата си и тези на Цветелина Цекова по съдебен път.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар