Важни новини за пенсиите

Гласувайте за статията

Важна информация за преизчисляването на пенсиите – кога започва и как ще се прави

Ето кога започва преизчисляването на пенсиите

Ето кога започва преизчисляването на пенсиите

Всеки пенсионер трябва да е запознат с тази информация. От НОИ съобщиха не само кога и как ще се случи преизчисляването на пенсиите, но и интересни данни за размера им у нас.

По данни на Евростат мъжете у нас получават с 23% по-висока пенсия от жените. Въпреки това разликата във възнагражденията за старост на двата пола намалява през годините. Преди 9 години дамите са получавали с близо 35 на сто по-малка пенсия от мъжете, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Труд“.

Преди 6 години този процент спада до 29,3. През 2016 и 2017 г. намалението съответно стигна до 27,2% и 27,5%.

У нас разликата в пенсиите между двата пола е под средната за Европейския съюз – 29 на сто в полза на мъжете.
От 1 април започва служебното преизчисляване на пенсиите на хората, които продължават да работят, без те да подават заявление за това. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

Преизчисляването става с данните за придобития от лицата стаж след пенсионирането до края на предходната календарна година.

От тази година това става по служебен ред като постоянно действащ механизъм.

Гражданите имат възможност да подават заявления за преизчисляване на пенсиите им. Но в този случай ще се вземат под внимание и данните за осигурителния им доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях.

През първия месец на тази година са подадени над 3000 такива заявления. В тези преизчисляването на пенсията става от първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар